Mopan Suceava
Actualitate

Mii de suceveni au sărbătorit Ziua Națională în centrul Sucevei

După câțiva ani în care manifestările publice dedicate Zilei Naționale a României au avut un caracter mai degrabă restrâns, motivat mai întâi de pandemie iar anul trecut de războiul din Ucraina, considerându-se că nu se cuvine etalarea de tehnici de luptă într-o astfel de conjunctură, azi de 1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Suceava cu pompa cuvenită.

Mii de suceveni, mici și mari, și-au căutat loc de-a stânga și de-a dreapta străzii Ana Ipătescu, acolo unde, în fața Bisericii Sfânta Înviere, s-a desfășurat suita de  evenimente.

Președintele Consiliului Județean Suceava, îmbrăcat în straie naționale, însoțit de prefectul județului, Alexandru Moldovan, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu și comandantul Centrului Militar Județean, au pășit cei dintâi prin fața detașamentelor de militari, care au prezentat onorul.

A urmat o slujbă religioasă, oficiată de părintele arhimandrit Melchisedec, starețul Mânăstirii Putna împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Prea cuviosul părinte a rostit apoi un cuvânt în care a readus aminte românilor prezenți eroismul înaintașilor, circumstanțele extraordinare și patriotismul celor care au făurit Marea Unire, în anul de grație 1918.

Prefectul județului Suceava a transmis de asemenea mesajul Guvernului României și pe cel al instituției pe care o conduce, reliefând importanța zilei de 1 decembrie pentru conștiința națională.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, rememorând de asemenea, actul istoric de acum 105 ani, și-a concentrat discursul către contemporaneitate, arătând că în ultimii ani, investițiile de anvergură prefigurate în infrastructură, vor suda și mai mult legăturile între provinciile istorice, pentru multe dintre acestea județul Suceava fiind  un nod de legătură.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a rememorat moștenirea marilor înaintași, făuritori ai României Mari, oameni politici și oameni ai bisericii deopotrivă, mulți dintre ei găsindu-și sfârșitul în temnițele comuniste.

A urmat depunerea de coroane la Troița  Eroilor de lângă Biserica Sfânta Înviere. Au depus coroane Prefectura Suceava, Consiliul Județean Suceava, Primăria Suceava, structurile militare județene, organizațiile județene PNL, PSD, PMP, AUR, asociații neguvernamentale, instituțiile publice din municipiu.

A urmat parada militară, deschisă de detașamente ale unităților Iași, Botoșani și Suceava, cu tehnica de luptă care a fost ulterior amplasată pe strada Nicolae Bălcescu din centrul orașului, acolo putând fi apreciată pe îndelete  de cei prezenți.

De remarcat prezența oaspeților americani,  șase șerifi din statul Florida – SUA, care au asistat cu respect la manifestările de astăzi dedicate Zilei Naționale a României de la Suceava, prezența lor fiind apreciată de mulți suceveni care nu s-au ferit, desigur cu acceptul militarilor americani, să se fotografieze împreună cu aceștia.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *