Mopan Suceava
Actualitate

Minerii de la Crucea reiau de astăzi lucrul, cu promisiunea că tot azi vor începe plățile salariilor restante

Directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, Iulian Sandu, a anunțat astăzi după amiază că minerii de la Exploatarea Minieră Crucea dar și ceilalți angajați ai companiei, de la uzina de procesare a minereului de uraniu de la Feldioara, județul Brașov precum și de la celelalte puncte de lucru ale companiei își vor primi începând de mâine salariile restante pentru neplata cărora au declanșat un conflict de muncă spontan la începutul acestei săptămâni.

Situația s-a deblocat în condițiile în care, după o întrerupere de 3 ani (din decembrie 2015) a fost reluat contractul de furnizare de dioxid de uraniu către Societatea Nuclear-Electrica SA, care deține centrala nucleară de la Cernavodă. A fost astfel livrată cantitatea de 60 de tone de dioxid de uraniu din stoc, banii primiți urmând să fie folosiți pentru plata salariilor restante, până la zi, precum și pentru plata unei părți a datoriilor pe care Compania Națională a Uraniului le are pentru utilități și către principalii furnizori.

Iulian Sandu a a mai spus că poartă în aceste zile discuții cu conducerea Consiliului Concurenței și la Ministerul Finanțelor Publice pentru elaborarea unei hotărâri de guvern care să reglementeze prețul pentru prelucrarea concentratelor de uraniu, conexă Legii 193/2018 privind păstrarea ciclului unitar nuclear în România, respectiv extragerea, prelucrarea, rafinarea și utilizarea uraniului ca materie primă pentru Centrala nucleară electrică Cernavodă.

Directorul exploatării miniere de la Crucea, Cezar Cioată, a confirmat faptul că situația s-a deblocat și se așteaptă ca în cursul zilei de mâine să fie reluată activitatea în sucursala pe care o conduce. Menționăm că miercuri dimineață, o delegație formată din 30 de mineri de la Crucea au ajuns la București, unde au discutat cu conducerea Companiei Naționale a Uraniului și cu reprezentanți guvernamentali, întorcându-se acasă astăzi, doar după ce au avut certitudinea că problemele lor salariale vor fi rezolvate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *