Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran, amenințând că intră în greva foameni. Nu au primit salariile de două luni iar alte drepturi de mai bine de un an

Peste 150 de mineri de la Sucursala Crucea a Companiei Naționale a Uraniului s-au blocat astăzi dimineață în subteran, amenințând că vor intra în greva foamei, dacă nu le vor fi plătite salariile restante pe ultimele două luni. Minerii de la Crucea nu au primit de mai bine de un an nici suplimentul alimentar antidot, în sumă de 30 de lei pe zi. Liderii de sindicat din sucursală au plecat la București, pentru a discuta problema  cu cei din conducerea Companiei Naționale a Uraniului și cu reprezentați ai ministerului Energiei.

Monitorul de Suceava a anunțat că în subteran se află circa 160 de mineri, dar acțiunea are sprijinul tuturor angajaților Sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului. În total, la Sucursala Crucea a CNU lucrează circa 300 de persoane. Oamenii sunt nemulțumiți că nu și-au primit salariile de două luni. Mai mult, minerii reclamă că nu au încasat de un an de zile nici suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi. Reprezentanții sindicatelor s-au deplasat la București, unde au loc discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei, dar și cu cei din conducerea Companiei Naționale a Uraniului.

Prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu, a declarat că urmărește situația de la Crucea. ”Nu am fost contactat nici de reprezentanții Ministerului Energiei, nici de cei ai sindicatelor. Pentru mine este clar că mingea este în terenul celor de la Ministerul Energiei, care trebuie să ia o decizie. Iau în calcul și o deplasare la Crucea pentru discuții cu oamenii nemulțumiți, dar sper că situația se va rezolva pe cale amiabilă”, a precizat Iulian Cimpoeșu.

Minele de uraniu din județul Suceava sunt ultimele care mai funcționează pe teritoriul României. Acestea urmează să fie închise în perioada următoare, sens în care s-a depus la Agenția de Protecția Mediului documentația aferentă pentru obținerea autorizației de mediu. De-a lungul timpului, la minele de uraniu de la Crucea și Botușana au avut loc mai multe acțiuni de protest. De fiecare dată, motivul a fost același, respectiv neplata drepturilor salariale. Ca și acum, au fost episoade în care minerii s-au blocat în subteran, acolo unde au stat până revendicările le-au fost rezolvate.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2021-03-18/Minerii-de-la-Crucea-s-au-blocat-in-subteran-si-vor-sa-intre-in-greva-foamei#ixzz6pTAtPZtH

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *