Ministrul Cseke Attila a semnat azi la Suceava contractul pentru consolidarea și reabilitarea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. Investiția de peste 100 milioane lei este finanțată prin CNI

În această dimineață a avut loc, la sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, semnarea proiectului de finanțare pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila și constructor – asocierea de firme care are lider SC General Construct Suceava. La eveniment au fost prezenți IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul județului, Alexandru Moldovan, precum și senatorul PSd de Suceava, Ioan Stan. După semnarea contractului, a fost oficiată o slujbă religioasă.

În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul  a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi reabilitarea ansamblului de clădiri al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, în cadrul căruia se află şi Biserica Sfântul Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, valoarea totală a proiectului fiind de  100.164.000 lei.

Ansamblul va fi restaurat şi valorificat din punct de vedere cultural şi economic, pentru creşterea gradului de acces al publicului larg şi al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiţii optime pentru administrarea şi punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum şi pentru reorganizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru obştea monahală.

Obiectivul de investiţii, amplasat pe o suprafaţă de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenţii la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice şi pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn şi de zidărie din piatră şi cărămidă.

Proiectul, în valoare totală de 100.164.000 lei, va fi finanţat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS), iar durata de execuţie a lucrărilor este estimată la 36 de luni.

În cadrul asocierii de firme având ca lider SC General Construct, care vor realiza investiția, se află  Loial Impex, Cube Structure Engineering ,Netcom Activ, Lift Service, Acsa Proiect, Prodanya și Instal Expert , Bog’Art , REMON PROIECT SRL  precum și  Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Imagini video de la eveniment pot fi urmărite pe pagina facebook Suceava smartpress.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *