Minor de 17 ani din Mălini rănit după ce o petardă i-a explodat în mână

Ieri, 18.11.2018, ora 19.45, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată telefonic de către Spitalul Județean Suceava, cu privire la faptul că, la unitatea de primiri urgențe s-a prezentat un minor de 17 ani, din com. Mălini, care a fost diagnosticat cu „plăgi tăiate la degetele 1,2,3 mâna dreaptă, produse prin foc, explozie petardă”.
Din verificări a rezultat că la 18.11.2018, ora 13.20, minorul a plecat pe jos de la domiciliul său către un magazin mixt din localitate, iar pe acostamentul D.J. 209B a găsit o petardă cu învelișul din carton și care era prevăzută cu fitil. Din curiozitate, a dat foc fitilului, însă timpul până la explozie a fost foarte mic, fapt pentru care acesta a fost rănit la mâna dreaptă.
Minorul s-a deplasat înapoi la domiciliu unde a rămas până în jurul orei 19.00 și deoarece se simțea rău, rudele l-au transportat cu un autoturism la Spitalul Județean Suceava unde a primit îngrijiri de specialitate, fără a rămâne internat.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.

În fiecare an, în special în apropierea și pe perioada Sărbătorilor de Iarnă, poliţiştii desfăşoară acţiuni în vederea prevenirii producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) şi prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.
Zilnic sunt efectuate controale şi verificări la unităţi economice dar şi în zone pretabile pentru comercializarea unor astfel de produse în vederea identificării celor care încalcă prevederile legale.
Din păcate în fiecare an există și cazuri în care, în special minorii cad victime ale utilizării neautorizate a materialelor pirotehnice.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin structura specializată Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, organizează acţiuni zilnice de control în vederea identificării şi sancţionării agenţilor economici dar şi a persoanelor fizice care încalcă legea comercializând fără drept către populaţie articole pirotehnice interzise.
Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”.

 

sursa foto: stirileprotv.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *