Mirela Adomnicăi, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean: Obiectivul vital pentru dezvoltarea județului – creșterea accesării fondurilor europene. Actuala conducere a CJ, în patru ani nu a accesat nici un euro prin proiecte proprii

Candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a adus ieri, într-o conferință de presă critici la adresa actualei conduceri a Consiliului Județean care, pe lângă faptul că nu s-a preocupat pentru realizarea unei strategii de dezvoltare a județului pentru anii următori (un asemenea document abia în iunie 2020 a fost comandat și nu va fi finalizat înainte de sfârșitul anului 2021), nu a reușit, în patru ani să acceseze nici măcar un euro din fondurile europene.

Prezentăm în cele ce urmează declarațiile făcute de Mirela Adomnicăi în conferință de presă:

Bătând pasul pe loc, Consiliul Județean a întârziat demersurile pentru strategia nouă care se suprapune pe următoarea perioadă de finanțare, 2021 – 2027

Traversăm o perioadă care ridică multe semne de întrebare referitor la viitorul nostru. Pandemia pe care o traversăm ne-a făcut să ne schimbăm radical modul de viață. Mai mult decât oricând simțim nevoia ca din partea celor care ne conduc  să vedem o strategie.

Am văzut că unii încercă deja să acrediteze că avem o strategie de dezvoltare a județului în implementare. O strategie nu înseamnă însă un document stufos pe care nu îl citește nimeni, pe care îl lași într-un sertar. Am studiat această strategie de dezvoltare a județului aflată în ultimul an de implementare și am văzut că a fost realizată ca un colaj. Proiecte mai mici, mai mari ale primarilor, într-un singur document ceea ce nu are sens. Dacă așa stau lucrurile, ar însemna că nu mai avem nevoie de un consiliu județean. Strategia de dezvoltare a județului nu înseamnă doar suma proiectelor pe care și le propune fiecare localitate în parte.

Suntem acum în situația în care bătând pasul pe loc, Consiliul Județean a întârziat demersurile pentru strategia nouă care se suprapune pe următoarea perioadă de finanțare, 2021 – 2027. Contractul pentru elaborarea acestei strategii de către o firmă privată fiind semnat în iunie 2020, cu termen de executare 18 luni, vom avea o formă a acesteia abia în decembrie anul următor.

Nu vom avea o continuare a ceea ce se întâmplă în județ pentru un an întreg.

În primul rând strategia 2011 – 2020 concepută în 2009 – 2010 de actuala conducere a Consiliului Județean care este la final de mandat. Consider că este necesar ca actuala conducere să facă un bilanț și să prezinte stadiul de realizare a strategiei propuse pentru această perioadă. Ne va arăta ce a vrut și ce a făcut pentru județul Suceava în cele două mandate de conducere a Consiliului Județean.

Deviza noastră este că sucevenii trebuie să fie ascultați și trebuie să fie informați cu privire la județul lor

Referitor la viitoarea strategie, consider, și asta voi face în calitate de președinte al Consiliului Județean ca forma finală a strategiei de dezvoltare economico-socială a județului Suceava pentru următorii ani să fie rezultatul unei dezbateri publice. Cel mai important rol îl văd pentru societatea civilă. În ultima vreme societatea civilă a fost cea mai vizibilă și cea mai implicată. Vreau să avem un parteneriat public – civil real cu tot ce înseamnă societate civilă: asociații non guvernamentale, asociații profesionale, patronate, sindicate, biserică. În acest fel toți sucevenii  vor fi implicați, fiind consultați privind modul în care își doresc dezvoltarea județului.

Mai apoi, societatea civilă să fie implicată în monitorizarea aplicării acestei strategii, cu un raport de evaluare anual pentru ca eventualele deficiențe să poată fi corectate pe rând.

Deviza noastră este că sucevenii trebuie să fie ascultați și trebuie să fie informați cu privire la județul lor.

Obiectivul vital pentru dezvoltarea județului îl văd ca fiind creșterea accesării fondurilor europene.

Actuala conducere a CJ, în patru ani nu a accesat nici un euro prin proiecte proprii

Mirela Adomnicăi a făcut o comparație în proiectele implementate la nivelul Consiliului Județean Sibiu, condus de o femeie și cele ale Consiliului Județean Suceava, situația fiind evident în dezavantajul județului nostru.  

”În ceea ce privește drumurile județene, de exemplu, la nivelul județului Sibiu în ultimii trei ani s-au accesat fonduri europene pentru 133 kilometri drumuri. La Suceava, în ultimii patru ani, aceste drumuri au fost reabilitate din trei surse de finanțare: Programul Național de Dezvoltare Local, din partea Guvernului PSD, pentru 88 de kilometri. În ceea ce privește fondurile europene avem 75 de kilometri de drum județean asfaltate. Dar pentru care documentația a fost pregătită și lăsată la cheie de conducerea anterioară a Consiliului Județean, în 2015. Suntem în 2020, abia am început asfaltarea acestor drumuri județene. Mai avem un credit făcut de către CJ Suceava  pentru asfaltarea drumului de la Puzdra pentru care vom plăti tot sucevenii. Cifrele vorbesc. Actuala conducere a CJ, în patru ani nu a accesat nici un euro prin proiecte proprii”, a încheiat candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Please follow and like us:

One thought on “Mirela Adomnicăi, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean: Obiectivul vital pentru dezvoltarea județului – creșterea accesării fondurilor europene. Actuala conducere a CJ, în patru ani nu a accesat nici un euro prin proiecte proprii

  • 21 august 2020 la 9:34
    Permalink

    Mincinoasa ordinara ca toata gasca din Ciuma Rosie.Ce a facut PSD pentru acest judet? Nimic.Nimic o sa castigi si tu ca de altfel toti cei din CR.Mananci doar rahat. Nasol este ca vrei sa-l vinzi si la prostii care mai cred in PSD.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *