Mirela Adomnicăi, candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean acuză neimplicare conducerii actuale județene în gestionarea crizei provocate de închiderea fabricii de produse lactate ”La Dorna”

Mirela Elena Adomnicăi, candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava a dat un exemplu despre cum autoritățile județene și locale nu s-au implicat în dezvoltarea economică a județului, dimpotrivă, prin lipsa lor de reacție au determinat o criză socială în Bazinul Dornelor, considerat tradițional fief electoral al Partidului Național Liberal care prin Gheorghe Fluture, președinte al organizației județene PNL, conduce în această legislatură Consiliul Județean.

Ea s-a referit la închiderea fabricii de produse din lapte ”Dorna Lactate”, preluată de câțiva ani de grupul de firme Lactalis, care a lăsat fără prea multe preparative, peste 150 de oameni fără locuri de muncă în vara acestui an.

”Vara aceasta am asistat la un eveniment total defavorabil din punct de vedere economic în județul nostru.  Compania Lactalis a decis să mute o fabrică care a funcționat zeci de ani în Bazinul Dornelor, cea de produse ”La Dorna”, în altă parte a țării, în județele Alba și Covasna. A  fost o lovitură. La prima vedere a luat pe toată lumea prin surprindere, dar este de neiertat pentru autoritățile locale, Primăria Vatra Dornei și Consiliul județean Suceava.

Este imposibil să nu fi avut informații despre această intenție. Semnale erau în zonă. În 2018, am fost la Dorna Lactate, am  vizitat fabrica, am discutat cu  conducerea de acolo iar cei din garda veche a fabricii se plângeau că plutea în aer o intenție de plecare, de abandonare  a unității de către compania Lactalis. Nu s-a mai investit în tehnologia din fabrică. Când ai planuri pe termen lung investești, retehnologizezi. Acolo nu se mai întâmpla nimic. Se funcționa pe amortizare, nu pe proiectare a unei strategii pentru viitor.

Alte informații, pe care iau sub rezervă, fiindcă nu sunt oficiale sunt că cei de la Lactalis ar fi vrut să se extindă, că ar fi vrut să preia în concesiune un teren  din partea primăriilor pe raza cărora urma să se extindă activitatea dar nu s-a găsit o formulă de parteneriat public – privat, ca să fie motivați să rămână acolo pe un termen mai lung.

Iar decizia lor a venit ca o lovitură în moalele capului în primul rând pentru cei 158 de angajați care au fost disponibilizați. Starea de spirit încă nu este acum foarte gravă, fiindcă oamenii au primit niște salarii compensatorii, ei locuiesc în primul rând în mediul rural, unde mai au gospodării, activități aducătoare de alte venituri, încă sunt în zona de tranziție spre o perioadă complicată.

Pentru iarna care urmează, principalii angajatori fiind din zona turistică și se anticipează un sezon mort, va crește rata șomajului cu cei disponibilizați în continuare de pe zona turistică iar pentru cei disponibilizați de către Lactalis, nu întrevăd o soluție pe termen scurt” a declarat Mirela Adomnicăi.

Asocierea micilor producători din industria laptelui din Bazinul Dornelor și din județ, soluție pentru depășirea crizei provocate de închiderea fabricii ”La Dorna”

Ea a oferit și soluții pentru depășirea acestei situații dificile din punct de vedere economic în Bazinul Dornelor: ”Într-un viitor nu foarte îndepărtat, o văd în zona de asociere. Au fost până acum inițiative care poate că nu au crescut fiindcă nu aveau loc de marele investitor în zonă, prelucrător de lapte, care nici nu au fost sprijiniți prea mult de către autoritățile locale. Sper ca acest context nefavorabil pentru Bazinul Dornelor să fie pentru ei catalizatorul pentru dezvoltarea acestor forme de asociere. Este o soluție obligatoriu avută în vedere și sprijinită obligatoriu de administrația publică locală dar și prin ministerul de resort, Ministerul Agriculturii, care a trimis la Suceava, când a venit lovitura din partea Lactalis, un reprezentant in eșalonul doi, Consiliul Județean un vicepreședinte iar prefectura un subprefect”.

”Atunci ar fi trebuit gândită strategia. Ulterior a venit ministrul Agriculturii în Bazinul Dornelor și nu mă pot abține să amintesc că această vizită s-a făcut în contextul electoral. Ministrul trebuia să vină atunci când a fost lovitura ori înainte ca aceasta să se producă. Atunci trebuia preluată, la nivel de minister de resort,  problema și stabilită predictibil o strategie pentru producătorii de lapte și fermierii din zonă. Pentru că laptele din Bazinul Dornelor are un specific, o calitate deosebită. Acesta a fost și motivul pentru care Lactalis a ales această zonă ca locație pentru dezvoltarea afacerii. Pentru că vegetația de aici este unică, mi-au spus în 2018 cei din conducerea fabricii, cu mândrie și cu tristețe în același timp.

Dumnezeu ne-a binecuvântat cu bogății pe care alții ar da orice să le aibă dar care, din păcate nu sunt valorificate.   Știu că brandul ”La Dorna” și-au propus micii întreprinzători din zonă să îl revendice. Dar este foarte greu. Sunt chestiuni juridice, securizate prin contracte. Dar lovitura a fost și emoțională  pentru că a plecat din zonă acest producător. Dar vegetația a rămas, fermierii au rămas. Acesta poate fi punctul de plecare pentru o afacere de succes în viitor, a mai spus candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Mirela Adomnicăi.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *