Mirela Adomnicăi, deputat PSD: Ordonanța cu noile plafoane la prețurile energiei și gazelor trebuie să fie în vigoare înainte de înregistrarea indexului din ianuarie

Deputatul social democrat de Suceava Mirela Elena Adomnicăi a transmis că PSD solicită ministrului Energiei să finalizeze în regim de urgență textul ordonanței de urgență cu noile plafoane la prețurile de la energie și gaze naturale.

”Guvernul trebuie să adopte rapid actul normativ, astfel încât cetățenii să poată beneficia de scăderea prețurilor la consumul înregistrat în luna ianuarie. Pentru aceasta este necesar ca ordonanța să fie în vigoare înainte de înregistrarea indexului din ianuarie. Pe termen mediu, PSD consideră că până la 1 aprilie Guvernul trebuie să revină la reglementarea pieței de energie și gaze naturale, pentru o perioadă determinată, până la crearea unei concurențe reale și funcționale.

Emiterea OUG înainte ca cetățenii să comunice indexul pe ianuarie este esențială pentru a se putea calcula facturilor pe noile reglementări care prevăd prețuri mai mici pentru consumatorii casnici și pentru firme.

Pe termen mediu, România trebuie să revină la reglementarea pieței. Realitatea ne-a demonstrat că nu există o concurență reală care să regleze prețurile pe baza cererii și ofertei și care să coboare aceste prețuri.

Companiile producătoare de stat sunt conduse pe baza guvernanței corporative care prevede maximizarea profitului ca indicator de performanță pentru manageri – acest lucru determină companiile producătoare de energie ieftină (ex. hidro, nuclear) să vândă energia la cel mai mare preț de pe piață, în dauna populației și a economiei naționale. Astfel s-a ajuns ca energia produsă în România să fie mai scumpă decât cea din import.

Furnizorii nu pot importa cantități mari energie și gaze de pe piața externă la prețuri mai mici pentru a le concura pe cele oferite de producătorii interni, din cauza capacităților reduse de transport (în cazul energiei electrice) și din cauză că la nivel european nu mai există cantități mari la vânzare întrucât operatorii europeni au făcut deja achiziții pe termen lung.

Din aceste motive (în principal) nu există o condiții pentru o concurență reală în piața liberalizată care să conducă la scăderea prețurilor, cum ne promitea Guvernul Orban. Prețurile sunt rupte cu totul de mecanismul cerere-ofertă ceea ce arată că ele sunt speculative în lipsa unei concurențe reale. Deși creșterea la gaze naturale a crescut cu doar 3%, prețurile s-au dublat în ultimul an.”, se arată în comunicatul transmis de parlamentarul social democrat de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.