Mirela Elena Adomnicăi, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean: Cei care au condus județul până acum ne-au arătat ce pot să facă. Destul! E timpul pentru Suceava!

Mirela Elena Adomnicăi este, precum s-a anunțat deja, candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava.

În prima conferință de presă organizată în această calitate, Mirela Adomnicăi, vreme de trei ani prefect al județului Suceava, mai înainte deputat PSD dar și director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, a punctat principalele direcții pe care le va  urma atunci când va fi aleasă președinte al Consiliului Județean.  

Prezentăm în cele ce urmează declarația de presă pe care Mirela Adomnicăi a făcut-o publică azi, în conferință de presă.

Anunțul candidaturii mele a fost primit cu încredere și cu simpatie

În data de 27 iulie, Comitetul executiv  al Partidului Social Democrat mi-a acordat încrederea să candidez pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava. De atunci am avut apariții sporadice în presă. Am absentat din spațiul public pentru că în data de 9 iulie m-am autosuspendat din funcția de director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă și de atunci până astăzi, de dimineață până seara am fost în județ. Am ajuns aproape în fiecare localitate din județ și m-am întâlnit cu foarte mulți oameni, cu un scop dublu:

 În primul rând am vrut să vorbesc cu sucevenii față în față despre această candidatură și pot să spun că anunțul candidaturii mele a fost primit cu încredere și cu simpatie. Al doilea scop pe care l-am avut în vedere a fost să ajung la fața locului și să văd care sunt problemele acum, reale, ale sucevenilor. M-am întâlnit cu primari, cu consilieri locali, cu întreprinzători privați, cu oameni care sunt preocupați de viitorul lor, al localității în care locuiesc, al județului nostru.

Dincolo de ceea ce am cunoscut, de ceea ce știu legat de problemele județului Suceava  din perspectiva funcției de prefect pe care am îndeplinit-o timp de trei ani de zile, dincolo de schimbările care au intervenit în viața economică și socială a județului Suceava, mi s-a confirmat ceea ce am cunoscut în perioada 2017 – 2019,  că la nivelul conducerii Consiliului Județean Suceava lucrurile mai degrabă au bătut pasul pe loc.

Județul Suceava este pe primul loc în ceea ce privește cel mai mic salariu plătit pentru munca prestată

 Eu mi-am dat demisia din funcția de prefect la sfârșitul anului 2019. Puțin timp după aceea a venit pandemia și peste noi, am intrat în carantină. Eu locuiesc în municipiul Suceava, ca atare am fost izolată și de restul județului. Am avut perspectiva a ceea ce se întâmplă în județ prin conversațiile telefonice purtate cu primarii dar și prin funcția de director al AJOFM.

Semnalele erau îngrijorătoare, în sensul că am înregistrat în această perioadă peste 40.000 de șomeri. Peste 4000 de agenți economici au avut de traversat o perioadă dificilă în care au trebuit să ia decizii pentru ei, pentru afacerea lor, pentru oamenii pe care îi aveau angajați. Am constatat în acea perioadă că peste 90% dintre persoanele pentru care s-a solicitat șomajul tehnic aveau salariul de încadrare salariul minim pe economie. Această situație ne-a fost comunicată recent și printr-un comunicat al Institutului Național de Statistică, care plasează județul Suceava pe primul loc în ceea ce privește cel mai mic salariu plătit pentru munca prestată de suceveni.

Din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii în această perioadă am tras o concluzie clară și certă: județul nostru se îndreaptă într-o direcție greșită. Pentru că din județul Suceava pleacă investitorii, în județul Suceava nu îndrăznesc să mai vină turiștii. Aceasta este situația reală pe care am constatat-o la firul ierbii, la nivelul de urgență.

Managementul actual al județului Suceava: defectuos, ineficient și arogant. Cei vinovați trebuie să plătească

Această situație pe care o traversăm cu toții se datorează nu unui accident nefericit, cum încearcă unii să acrediteze. Este consecința a ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani în județul Suceava. Vorbim de un management defectuos, ineficient și arogant. Pentru această situație, cei vinovați trebuie să plătească.

Am convingerea că în continuare vom avea puterea să vedem adevărul, vom putea să identificăm vinovații și să-i sancționăm cel puțin prin vot, dacă nu și în alt mod. Instituțiile competente o vor face.

Din discuțiile pe care le-am purtat cu oamenii, toată lumea vrea să recunoaștem că am avut o problemă, că am avut o abordare greșită a managementului la nivelul județului, să fie stabiliți vinovații și să plătească. Aceasta a fost identificată ca soluție pentru însănătoșirea județului.

Județul bate pasul pe loc, nu din cauză că nu avem mari proiecte ci  din cauză că lucrurile concrete, punctuale, nu au fost realizate

Am avut, pe de altă parte în acest periplu prin județ abordarea constructivă. Am  conceput o listă foarte lungă cu probleme mai mici sau mai mari care sunt foarte importante pentru oamenii cu care am discutat. Mi s-a confirmat că dacă județul nostru bate pasul pe loc, nu este din cauză că nu avem mari proiecte duse la îndeplinire sau nu. Este din cauză că lucrurile concrete, punctuale, nu au fost realizate. Mă refer inclusiv la drumuri județene neasfaltate dintre două comune.

În ceea ce mă privește, mi-am propus, în calitate de candidat la conducerea Consiliului Județean Suceava să promit  în primul rând că voi realiza aceste lucruri concrete, punctuale, reale care îi sâcâie pe suceveni. Proiectele grandioase, pe care le-am auzit enunțate de-a lungul timpului de mai mulți conducători ai județului, de la safari parc-ul de la Păltinoasa, autostrăzi, mega – stațiune turistică realizată prin asociere de localități, au rămas doar la stadiul de promisiuni electorale.

Nici acum nu s-a realizat recepția variantei ocolitoare a Sucevei. Circulăm în continuare pe banii constructorului

 Vreau ca aceste probleme concrete și punctuale să le duc la îndeplinire. Aceasta a fost și abordarea mea în calitate de prefect. Am găsit DN18, care ne leagă de județul Maramureș cu lucrări începute de șase ani, în stadiul decopertat iar locuitorii din Cârlibaba și Ciocănești se confruntau cu această problemă în fiecare zi. Am preluat acel drum doar decopertat iar în 2019 l-am dat în trafic. Înainte de a pleca din funcția de prefect am recepționat lotul 3 de pe acest drum național. Nici astăzi lotul 4 nu este recepționat. Nu au fost în stare nici măcar să recepționeze o lucrare executată și de care ne folosim cu toții.

Varianta ocolitoare a Sucevei am găsit-o în acel stadiu despre care tot am discutat iar împreună cu constructorul, cu Ministerul Transporturilor,  ne-a străduit să o dăm în trafic pentru a degreva traficul din municipiul reședință de județ. Urma ca la sfârșitul anului 2019 să facem și recepția. Nici acum nu s-a realizat, ceea ce înseamnă că circulăm în continuare pe banii constructorului pentru că termenul de garanție pentru varianta ocolitoare a Sucevei curge de la recepția finală.

Centrul județului va fi fiecare localitate din județ

Dorințele, nevoile sucevenilor pe care le-am ascultat în această perioadă de o lună, vreau să le urmez întocmai. Și ceea ce  mi-am propus în calitate de președinte al Consiliului Județean, este să tratez cu egală măsură satele, orașele și municipiile. Fiecare om contează, fiecare localitate contează în acest județ. Iar centrul județului va fi fiecare localitate din județ.

Asta nu înseamnă că nu am în vedere și proiecte de anvergură, relevante pentru întregul județ. Dar nu vreau să repet greșeala celor de dinaintea mea, care au promis proiecte pe care u le-am văzut realizate nici până acum. Și care promit în continuare proiecte de anvergură, fără să vadă că acele lucruri concrete, punctuale, reale, încă nu sunt rezolvate. Vreau să vorbesc despre proiecte mari abia după ce mă consult cu sucevenii, cu asociațiile profesionale.  Proiectele mari ale Sucevei trebuie să rezulte dintr-o dezbatere publică și trebuie să fie dorite de către suceveni. Voi vorbi despre proiecte mari atunci când voi avea un studiu de fezabilitate și sursa de finanțare asigurată pentru acestea.

Până la autostradă, noi avem 1180 de kilometri de drum județean care traversează județul Suceava

Până atunci să terminăm de asfaltat drumurile județene. Până la autostradă, noi avem 1180 de kilometri de drum județean care traversează județul Suceava. La această dată doar 250 de kilometri de drum județean din județul Suceava sunt de nota 8, pe o scară de la 1 la 10. Pe 600 de kilometri de drum județean nu s-a intervenit nici măcar cu o lucrare de întreținere în ultimii ani. Iar restul de 300 de kilometri este complet neasfaltat și dezastruos. Să terminăm de asfaltat drumurile județene, să terminăm de asfaltat drumurile comunale, să avem apă, canal și gaz în localitățile din județ și apoi vom dezvolta și alte proiecte care să vină peste această infrastructură absolut necesară, elementară pentru județul Suceava, în anul 2020.

Cei care au condus județul până acum ne-au arătat ce pot să facă. Destul! E timpul pentru Suceava!

 

Please follow and like us:

One thought on “Mirela Elena Adomnicăi, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean: Cei care au condus județul până acum ne-au arătat ce pot să facă. Destul! E timpul pentru Suceava!

  • 9 august 2020 la 13:51
    Permalink

    Ce plusvaloare poate sa aduca o psdista judetului Suceava.Ar trebui , ca de altfel toti psdisti , sa se ascunda de suceveni.In cei peste 20 de ani de guvernarea a Ciumei Rosii la nivel national, nu au reusit nimic pentru Suceava.Doar promisiuni si hotie.Acum au tupeul sa ceara votul nostru.Sper ca sa scapam de aceasta ciuma rosie chiar ianite de Covid 19, pentru ca Ciuma Rosie este mai letala decat Covidul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *