Mopan Suceava
Actualitate

Mistreții din Suceava și Botoșani nu se lasă vânați. Peste 1400 de porci sălbatici nu se dau împușcați în ciuda ordinului ministrului Apelor și Pădurilor

Garda Forestieră Suceava, care are în responsabilitate și activitatea cinegetică din județele din partea de nord a Moldovei – Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Iași, a transmis prin intermediul inspectorului șef al instituției, Mihai Gășpărel, detalii privind efectivele de mistreți din județele Suceava și Botoșani și modul în care acestea au fost gestionate în condițiile speciale rezultate din epidemia gripei porcine africane.

Mihai Gășpărel a arătat că la nivelul județului Botoșani, cota aprobată prin Ordin de Ministru a fost de 873 exemplare care a fost suplimentată printr-un alt Ordin de Ministru  cu încă 521 exemplare reprezentând cota de intervenție. Astfel, cota totală de vânare a mistreților în județul Botoșani este de 1394 exemplare din care au fost recoltate (împușcate) 788 exemplare, cota nerealizată fiind de 606 exemplare.

Cota aprobată la nivelul județului Suceava prin Ordin de Ministru a fost de 1020 exemplare inițial, ulterior aceasta fiind suplimentată cu 623 exemplare reprezentând cota de intervenție, printr-un alt Ordin de Ministru. În total cota de vânătoare a mistreților din județul Suceava este de 1645 exemplare din care au fost vânate 799 exemplare, cota nerealizată fiind de 846 exemplare.

De menționat că suplimentarea cotei de vânătoare în județele Suceava și Botoșani au fost stabilite prin Ordin de Ministru, în condițiile în care mistreții sunt considerați principalii vectori de transmitere a pestei porcine africane, iar Ucraina este țara de unde se consideră că această boală a penetrat în interiorul Uniunii Europene prin intermediul porcilor sălbatici și în acest fel s-a ajuns la o epidemie care a determinat în România sacrificare a peste 200000 de porci domestici din gospodăriile oamenilor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *