Mită la morga Spitalului Județean, plătită de familiile îndurerate, pentru a-și putea ridica morții. Dosar penal deschis de procurori

Parchetul  de pe lângă Tribunalul Suceava a deschis un dosar penal în care sunt cercetați lucrători de la morga Spitalului Județean Suceava. Mai multe persoane au reclamat către presă dar și prin intermediul rețelelor de socializare că angajații de la morga spitalului percep o ”taxă” de minim 100 de lei pentru fiecare decedat,  pentru ”efortul depus”.

Procurorii au transmis că, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, respectiv în mediul on-line, în presă și pe rețelele de socializare,  privind săvârșirea de infracțiuni de corupție de către personalul de la morga din cadrul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, fiind constituit un dosar penal.

Din actul de sesizare rezultă că în perioada martie – aprilie 2020 funcţionari publici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au pretins şi primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, pretinzând aceste sume pentru „eforturile” făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora, etc., deşi toate aceste servicii intră în atribuţiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituţiei medicale.

În prezent se efectuează urmărire penală in rem, cu privire la fapte, pentru clarificarea situației de fapt și pentru stabilirea existenţei răspunderii penale.

Cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu lucrători operativi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În comunicatul transmis de Parchet, se arată că pe măsura derulării cercetărilor, opinia publică va fi informată și se face precizarea că efectuarea urmăririi penale in rem este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.