”Mitropolia Bucovinei 1918 – 1940”, pr. prof. dr. Constantin Cenușă – invitație la lectură
Zilele trecute, la Galeriile de Artă din Rădăuți a avut loc un important eveniment cultural: lansarea volumului ”Mitropolia Bucovinei 1918 – 1940”, carte scrisă de pr. Prof. dr. Constantin Cenușă, slujitor al Parohiei ”Adormirea Maicii Domnului” Remezău, comuna Vicovu de Jos, județul Suceava. Volumul conține lucrarea sa de doctorat, excelent prezentată prin condițiile grafice și de asemenea, excelent prefațată de universitarul Diacon lector univ. dr. Vasile M. Demciuc.
Cartea a fost publicată anul acesta sub egida Centrului de Cercetări Teologice Interculturale și Ecumenice ”Sf. Ioan Cassian și a Centrului de Cercetări Teologice Interculturale și Misionare ”Arhim. Anatolie Tihai” la Editura Vasiliana 98 în colecția ”Caietele Misionarului Ortodox”.
Trebuie să recunosc că timpul nu mi-a permis să particip la lansarea cărții părintelui Constantin Cenușă de la Rădăuți. Am reușit însă, într-un fel, să intru în posesia volumului și în bună măsură, l-am citit. Astfel că, dragi potențiali cititori ai cărții despre care vorbim acum, în măsura în care cuvântul meu de lector are ceva greutate, declar dintru început că părintele doctor Constantin Cenușă este, pe lângă cercetătorul meticulos care abordând o temă despre care s-au făcut, este drept, referiri multe de-a lungul timpului, a reușit să aducă viziuni noi și mai complete – istoria Bisericii Ortodoxe din Bucovina cu aplicare specială pentru perioada 1918 – 1940, un excelent scriitor.
La o primă vedere, cartea care conține mii de referințe documentare, de date cronologice, de referiri istorice, cititorul s-ar fi așteptat să fie vorba despre un tom greu de digerat, dedicat doar specialiștilor, pentru că este, nu-i așa? În primul rând este un material de cercetare.
Numai că, înzestrat cu talentul său nativ și cu o foarte bună stăpânire a temei propuse, volumul consistent, de aproape 300 de pagini, scris de părintele Constantin Cenușă este nu numai accesibil ci și captivant pentru cititorul interesat de acele perioade mai mult sau mai puțin fericite din lunga istorie a Episcopiei Rădăuților și mai aproape de timpurile noastre, a Mitropoliei Bucovinei.
Cinci capitole mari ale acestei istorii sunt abordate în volumul pe care îl recomandăm pentru lectura credincioșilor ortodocși din Bucovina și nu numai, precum și celor de alte confesiuni: I. O privire generală asupra istoriei Bisericii din Bucovina, cu treme precum situația Bucovinei din perspectivă etnică, administrativă și bisericească, episcopii Bucovinei, Mitropolia Bucovinei de la înființare până în 1918, Universitatea din Cernăuți. II. Mitropolia Bucovinei după 1918 și integrarea în cadrul Patriarhiei Române, mitropoliții bucovineni din perioada românească. III. Universitatea din Cernăuți, Universitatea ”Regele Carol I” din Cernăuți. IV. Fondul Bisericesc și frământările în jurul lui în perioada interbelică, Situația Fondului Bisericesc după anul 1935. V. Activitatea pe tărâm cultural în cadrul Mitropoliei Bucovinei, presa și publicațiile vremii.
Unul dintre cele mai cuprinzătoare capitole se referă, cum ați văzut în paragraful anterior, la sensibilul și astăzi subiect al Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei iar părintele dr. Constantin Cenușă reușește să scoată la lumină, pe baza documentelor deja publicate mai înainte dar și prin cercetarea proprie, realizată în Arhivele de stat ale regiunii Cernăuți, Arhivele naționale ale României de la Suceava, Iași și București, ale Muzeului Bucovinei dar și ale Bibliotecii Academiei Române precum și ale Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava noi aspecte inedite din istoria acestei importante entități precum și alte informații folositoare cercetătorilor dar, de ce nu, și administratorilor sau politicienilor țării, care se vor apleca în viitor asupra acestui subiect cu dorința sinceră ca orice discuție pe acest subiect să se poarte corect, documentat și fără prejudecăți.
Fotografii de epocă valoroase sunt adăugate, alături de solida bibliografie, în ultima parte a volumului.
Mai adăugăm doar că îndrumător al părintelui profesor Constantin Cenușă pentru teza de doctorat a fost redutabilul istoric al Bucovinei, profesor universitar doctor Mihai Iacobescu de la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.