…MODELUL SUEDEZ

Nu este ciudată, ci simptomatică mulțimea variată a intrărilor în ring cu ocazia scandalului provocat de celebrele deja plăcuțe de înmatriculare suedeze. Simptomatică pentru felul în care suntem amestecați, ca de puhoaie, și pentru starea noastră adâncă și prelungită de confuzie.
Iată: ”Slugărnicia unor şefi din poliţie face din România un stat ridicol…”, scrie, nu atât de detașat și de onest pe cât de odihnit și de gata de orice, un fost președinte al României. Slugărnicia imputată nu vizează dedicarea față de impunerea legii, ci, într-un proces de intenție și pe bază de presupunere mai ales, slugărnicie în relație cu partidul ale cărui inițiale sunt înscrise pe plăcuțele de înmatriculare suedeze. Și fostul în cauză nu rezistă dispoziției dumnealui strucurale de a se asocia culturii și mentalului categoriei celui care ar fi plătit câteva sute bune de euro pentru atare inventivă personalizare a plăcuțelor de înmatriculare – cu care, în august, să-și impresioneze neamurile, prietenii, cunoștințele, conaționalii rămași acasă în somnolentă și culpabilă lipsă de educație și de civilizație model suedez. Căci încheie fostul, apoteotic, sapiențial și cu sentimentul plin al victoriei, precum altădată în culturalul îndemn interjecțional ”Hai la vot!” și, desigur, precum plăcuța de înmatriculare suedeză: ”Măi poliţiştilor, luaţi…”
Nu e de evocat, în chestiune, vacarmul de pe rețelele de socializare. Insă o intervenție de aici e greu de ocolit – din mai multe motive. Este vorba de postarea scriitorului Mircea Cărtărescu: ”Dacă veniți cu ”M..E PSD”, pe mine să nu contați. După mine, abia asta e cea mai bună dovadă că PSD, urmașul PCR, ne-a învins, ne-a adus la numitorul lor de degradare, ne-a mancurtizat,” scrie Mircea Cărtărescu. Ceea ce pentru unii – pentru ca s-a ajuns la comentarea comentariilor și la comentarea comentariilor la comentarii – ar fi …devastator.
Ar fi util, educativ, să știm și prin ce anume este devastator scriitorul. Prin atitudine și franchețea cu care se pronunță, da, este onest și corect. Cu așa ceva nu te poți asocia. Când e vorba de a identifica sursa răului, Mircea Cărtărescu este din nou de aplaudat: într-adevăr, trebuie să existe o sursă a răului, un izvor împuțit, și se impune să-l căutăm, să avem cunoștință de asta dacă ne propunem un demers ameliorator. Nu este însă de aplaudat și atunci când spune cu cine pune în doi la pagubă și la câștig, dar asta este treaba privată a omului Mircea Cărtărescu și e nevoie să fim în stare să garantam că are dreptul acesta.
Însă problema e că noi nu ne propunem vreun demers ameliorator. Ne dezicem, eventual, ca și scriitorul, de vulgaritatea verbală și gestuală imundă cvasiprezentă în spațiul nostru de viață, dar pactizăm cu performerii ei și chiar le intrăm în cor, fără motiv să ne ascundem satisfacția de a fi primiți și de a ne afla aici, cum o face evocatul fost președinte – nicicum întâmplător, ci continuând deliberat un exercițiu care i-a adus cândva simpatie și câștig electoral. Toată lumea, la noi își bagă și își scoate orice, oricând, oriunde într-o veselie! Și fără urmări.
De fapt, supărarea PSD – dacă ea există într-adevăr – în legătură cu înscrisul de pe plăcuțele de înmatriculare și/sau săritul la gâtul PSD pe presupunerea ori chiar certitudinea că principalul partid de guvernământ a apelat la Poliție pentru a pedepsi un ”Anti-PSD” și, în paralel și mai ales, spectacolul de vară ploioasă ocazionat de această întâmplare arată exact ceea ce am spus: nu vrem, ne simțim bine în cloaca asta, o considerăm normalitate, nu ne trece prin cap că lucrurile nu sunt în regulă…
Dar eu, domnule cu educație, curaj și inventivitate marcă suedeză, domnilor polițiști, domnilor guvernanți și domnilor făcători de legi, eu, cetățeanul – bărbat, femeie, copil – de ce nu contez în context?
Sensibilitatea mea vexată de o mârlănie care crește, prosperă, se înfoaie și se generalizează năucitor în jurul meu, aceasta de ce nu contează? Ba chiar în primul rând!…
A.B.

Please follow and like us:

One thought on “…MODELUL SUEDEZ

 • 1 august 2018 la 7:11
  Permalink

  Nici modelul suedez nu mai e ce-a fost,acuma pare mai degrabă rezultatul mai multor altoiri cu pigment african dar și est-european…In asa fel încât,dacă mâine domnul Iliescu,cel mai mare fan al modelului suedez,s-ar intoarce la butoane în urma manipulărilor de pe facebook ,cum mai cunoaștem noi niște cazuri,ar fi dezamăgit și ne-ar îndemna să ramânem la vetustul model siberian,măi dragă…
  Mai rămâne să vedem ce se va întâmpla cu acest #*uist&diasporean pentru drepturile homului pe care l-a interpelat poliția română,la cererea PSD,s-ar zice… Ceea ce este foarte posibil,deoarece dumnealor nu că n-au simțul umorului,ei n-au simțul ridicolului…Acest demers și șocant și fulminant nici nu începe acum,apostolul *uismului politic este un cunoscut kior,ajuns pe aceste baze democratice chiar președinte de republică,luminoasă perioadă,reconfortantă și de povestit nepoților,până la a șaptea spiță… Deoarece prin anul 2000,la alegerile din vremea aceea ,nu i-a zis dumnealui unui contracandidat „*uie,Stolojan!”,motiv pentru care a și fost selecționat de către juriul compus din domnul Măgureanu să ne fie următorul baci,pe 10 ani răi? Desfid pe oricine să zică că nu este așa,că de la organe,că de la culte,că de la multe !…Pentru că nu mult și a venit și faza cu „dragă Stolo” care este în dezvoltarea indemnului imperativ evocat,din aceeași logică post-*oitum popor român!
  Apoi,daca PSD-ul ar fi avut ,dacă nu simțul ridicolului,măcar simțul umorului,ar fi trimis la Suedia un comando condus,firește,de domnul Daea,ca specialist in oae,care să se fofileze la Stokholm cu un LOGAN personalizat,cu placuță de inmatriculare avand acest text neutral: ÄT MITT LAMM,SVENSKA !,ceea ce,n-o să vă vină să credeți inseamnă,pur și simplu,„ …hali-mi-ai drobu,Suedia”,în suedeza veche,atât de veche încât nici translatorul GOOGLE nu o stăpânește prea bine…
  Ipoteză de lucru anticipată corect de către ambasada respectivului stat care, iată,a dezamorsat bomba,cam așa:
  „În acest caz specific, când ne-a fost adus în atenţie că numărul de înmatriculare este ofensator, am decis anularea acestuia. Decizia a fost luată pe 25 iulie, iar numărul de înmatriculare îşi încetează valabilitatea din 1 august”, precizează Agenţia suedeză a Transporturilor. (HOTNEWS)
  Însă este și un fel de fait accompli,minunat prilej pentru sindicaliștii din poliție dar și pentru aripa dura din aceeași instituție să iasă cu comunicate in care sa se acuze reciproc de oaie,in anumite secțiuni si aspecte pe care nu le menționăm ca să nu accentuăm de-acum renumitul context peirorativ-balacaristic…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.