Moment istoric pe Aeroportul Internațional ,, Ștefan cel Mare “ din Suceava: prima aeronavă care a aterizat după intrarea României în Spațiul Schengen aerian
Prima aeronavă care a venit din Spațiul Schengen, mai exact din Italia, în această dimineață pe Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava în jurul orei 9.30 și tot azi, după aproximativ o jumătate de oră, aeronava a făcut cale întoarsă, din nou către Italia.
Pasagerii au fost întâmpinați de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, de conducerea aeroportului, de reprentanți ai Poliției de Frontieră
Președintele Gheorghe Flutur le-a oferit pasagerilor coborâți din aeronavă stegulețe și abțibilduri.
El a declarat cu acest prilej:
” De azi încolo se circulă spre și dinspre Suceava așa cum s-ar merge la București, și în Germania, și în Italia, și în Spania. Un mare câștig pentru cetățenii români. Așteptăm ca acest lucru să se întâmple și la granițele pe uscat.
Suceava va fi una dintre cele 17 porți de intrare în Schengen ale României. Avem multe investiți făcute la Aeroport. Numai anul trecut am avut investiții aici de peste 17 milioane de euro printr-un proiect european finalizat în decembrie 2023.
Anul trecut am dat drumul la al doilea terminal, investiție de 4 milioane de euro, astfel că acum putem procesa un milion și jumătate de pasageri anual. Putem asigura concomitent două curse naționale și o cursă internă. S-au făcut investiții la aeroportul din Salcea în valoare de 63 de milioane de euro.
Avem toate argumentele pentru ca această poartă de intrare să devină o zonă foarte atractivă. Venirea Schengen-ului în România și la Suceava înseamnă în primul rând mobilitate în mișcare și a celor care vor să facă afaceri la Suceava, turismul va fi mai ușor de organizat. Ne pregătim cu oferte turistice spectaculoase aici în Bucovina, așteptăm investituri pentru că avem acum un argument în plus.
Mulțumesc tuturor colaboratorilor, celor de la Aeroportul ”Ștefan cel Mare”, Poliției de Frontieră. Noi am așteptat pasagerii de Milano cu un steguleț, cu abțibilduri pe care să le lipească pe valizele lor, să-și aducă aminte de această zi istorică de la Suceava.
Reprezentanții Poliției de Frontieră au arătat că, conform noilor modificări aduse de Ordonanța de Urgență 25/2024, cei 212 de pasageri care s-au prezentat pe intrare, nu au mai trecut prin filtrul de control al polițiștilor de frontieră. De aceeași facilitate au beneficiat și cei 230 călători care au plecat pe cale aeriană, către Italia.
”Reamintim faptul că, începând de azi, 31 martie 2024, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia se vor deplasa direct către porțile de îmbarcare, cu mențiunea că, în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară.
Cu toate acestea, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și dreptul de ședere al persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-o astfel de situație, colegii noștri vor putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei, de asemenea vor putea face verificări în bazele de date operative. Polițiștii de frontieră au în dotare dispozitive mobile de control cu ajutorul cărora vor efectua aceste verificări.
În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria, însă dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor lua măsuri legale ce se impun.
Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților abilitate, iar celor care au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate ori sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.
În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, nu li se va mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, având posibilitatea să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.
În acest context, reamintim pe scurt, care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
– Document de călătorie valabil;
– Acordul celuilalt părinte dacă minorul călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
– Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
– Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
– Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei;
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
– Document de călătorie valabil;
– Acord din partea ambilor părinți;
– Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.
Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia acestor documente, nu li se va permite ieșirea din țară.
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.
Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră”, se arată în comunicatul de presă transmis.