MONUMENTUL UNIRII TRECUT PE PLANUL DOI. ÎN LOCAȚIA PREFIGURATĂ DIN MUNICIPIUL SUCEAVA VA FI AMPLASATĂ O STATUIE A OMULUI POLITIC IANCU FLONDOR

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că în locul prefigurat pentru ridicarea Monumentului Unirii, lângă Palatul Administrativ va fi amplasată o statuie a omului politic bucovinean Iancu Flondor. S-a luat această decizie, de comun acord cu Consiliul Județean, în condițiile în care sculptorul Mircea Dăneasa, cel al cărui proiect statuar a fost preferat de comisia constituită la nivelul Primăriei a transmis că nu poate realiza opera propusă până la sfârșitul anului.
” Vom vedea cum vom negocia cu artistul al cărui lucrare a fost selectată, unde, când și cum va fi amplasat monumentul Unirii. Știm că este greu de negociat cu artiștii”, a declarat Ion Lungu.
Sculptorul Mircea Dăneasa a fost desemnat câștigătorul concursului de machete organizat de Primăria municipiului Suceava în vederea realizării unui monument dedicat Marii Uniri, care ar fi trebuit realizat în anul centenar. Deliberările s-au prelungit până către toamnă și chiar dacă modelul artistului sucevean a fost cel preferat și ar fi urmat să fie realizat din fibră de sticlă, pentru a se grăbi turnarea și a se face economii la banii trebuitori pentru punerea în operă a creației, n-a mai fost timp suficient. Pe de altă parte, Consiliul Județean avea deja achiziționată o statuie a lui Iancu Flondor, care va fi amplasată în locul pregătit inițial pentru Monumentul Unirii. Consiliul Județean va veni deci cu statuia iar Primăria cu soclul și amenajarea spațiului din jur astfel încât monumentul dedicat omului politic bucovinean va putea fi dezvelit chiar în ziua de 28 noiembrie, când se va sărbători centenarul Unirii Bucovinei cu România.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *