Moromete: – Eu ți-aș da foncirea, dar… dacă n-am?!..

Constantin Oliviu Sebastian

 

Timpuri vechi, timpuri așa-zise noi. Nu! Sunt fix la fel, poate și mai rău. Nu vin acum să fac apologia fostului regim comunist. Nici altfel de divagații sforăitoare și filozofice. Vreau doar să spun că acest popor, de când este el, a fost mereu muls de politic, reprezentând ținta tuturor cotropitorilor vrăjiți de bogățiile de pe la noi. Și tot de veacuri, românii nu au știut să țină pentru ei ceea ce era al lor. Pentru varii interese de moment au tăcut, au plecat capul și s-au resemnat. Au sperat doar in pronia cerească care, de cele mai multe ori a întârziat să-i scoată din necaz. Au cerut doar milă și au așteptat pomana. De oriunde. Pe nimic.
In ziua de azi toate au luat o turnură accelerată, inegalitățile și nedreptățile sau înmulțit și s-au acutizat exponențial, aducând irealul in real și minciuna plapumă peste adevăr.
Zeciuitorii de altădată s-au emancipat. S-au învățat să facă acte, legi și ordonanțe valabile doar pentru un cerc restrâns de privilegiați. Privilegiați care se găsesc în politica românească doar pentru că știu să lingă clanțe de uși, să pupe funduri importante și să vândă gogoși cu mâna altora. Perceptorii de azi au învățat să dea amenzi mari, să caute mai bine prin avutul săracilor înregistrați în baza de date. Acum nu mai poți să-ți ascunzi vaca in beci și pernele prin vecini. Totul este acum înregistrat la ANAF. Totul se găsește la o distanță de un clic. Totul este măsurat, filmat, înscris, scanat și verificat de sus, prin drone sau sateliți.
Perceptorii de toate genurile și felurile, dealtfel funcționari pe la diferite administrații de belit veniturile săracilor, vin tot mai des și tot mai mult pe capul oamenilor. Au justiția de partea lor, au legile făcute în așa fel încât toate abuzurile lor să pară legale. Se ascund bine după birocrația încâlcită și insensibilă la problemele reale din societatea asta tot mai sărăcită și gârbovită de taxe, impozite, rate, dobânzi ascunse, executori judecătorești, dosare penale, firme de recuperare, etc,samd. Morometele din ziua de azi este nevoit să-și vândă și sufletul și rinichii pentru a răzbate peste toate aceste dări tot mai mari, tot mai multe și tot mai nejustificate. Se impozitează și se taxează orice, oricând și oricât. Important să iasă bani pentru perceptori și comenduire. Nu contează cum.
Numai că acești perceptori ai statului uită că, dacă duc la extrem această strangulare a omului de rând, or să ajungă să vorbească singuri. Țara, tot mai gâtuită și jefuită, se va bloca, iar Moromeții vor pleca unde care cum or vedea cu ochii prin lumea largă. Și atunci? Ce se va alege de țara asta? La asta nu se gândesc perceptorii ăștia avizi după nesfârșite fonciri. Ei au uitat că trăiesc pe spinarea săracului Moromete. Sunt atât de îngâmfați, infatuați și satisfăcuți de rolul lor, încât refuză să creadă că sărăcia va ajunge și la ei odată cu prăbușirea lui Moromete. Exact ca în cazul lui Covid; mulți spuneau că treaba e departe de ei, dar, ce să vezi?, acea treabă a ajuns repede și degrabă în viețile lor, dându-le toate socotelile peste cap in doar câteva zile.
La noi nu este voie să existe o viață liniștită și normală. In România este valabilă legea junglei și a pumnului bine strâns. Si, mai nou, a degetului arătător îndreptat amenințător către Moromete!…

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.