Moșii și strămoșii din statuile Sucevei mai îngăduitori, după ce i-a prins iarăși afară cea dintâi zăpadă

Ce fac oare înaintașii noștri noaptea, cei captivi în busturile lor din bronz patinat de intemperii ori chiar recent dezvelite, în ciuda primelor semne de iarnă? Seara târziu,  când cei mai mulți dintre noi s-au dus să se odihnească, după prima ninsoare consistentă din acest început de iarnă, cu bunele și cu relele sale, cu ce își ocupă ei timpul?

Precum vedem, ei acceptă solitari neaua pe plete, pe umeri, pe coroane, pe mustăți, pe bărbi, ca niște moși și strămoși răbdători și îngăduitori  cu urmașii, cu ”tinerii din ziua de azi”, de orice vârstă ar fi. S-ar fi bucurat  amintindu-și vocile cristaline ale mărunțeilor purtați cu sania, unii pentru prima oară, cu un ceas mai devreme, alții cu un an, cu un deceniu sau un secol înainte, de când au fost turnați în cochilia metalică;  și-ar fi  șters  o lacrimă de bronz, dacă ar fi putut, când  pe dinaintea busturilor lor prea grele s-au prelins perechi  romantice, ar fi încruntat privirile  la vederea unor lucruri neplăcute, ar fi auzit, dacă ar fi putut, osanalele aduse în cinstea memoriei lor.

Neputând face mare lucru, au acceptat povara omătului care i-a transformat, pentru câteva ceasuri, în ceea ce sunt de fapt, niște moși și strămoși, străbuni cu tichii albe, cu dârzenia lor de bărbați ai neamului imortalizată de meșterii sculptori mascată pentru o noapte de efemerul mic troian depus pe creștetele, sprâncenele, mustățile și pe umerii lor.

Please follow and like us:

One thought on “Moșii și strămoșii din statuile Sucevei mai îngăduitori, după ce i-a prins iarăși afară cea dintâi zăpadă

  • 20 noiembrie 2018 la 15:06
    Permalink

    Sigur,altfel era daca Dumnezeu (inclusiv ediția în care crede domnul de la Test Prima,pretenul domnului primar Lungu) ar fi acordat primariei mai multe certificate verzi, la hurtă,să beneficieze și statuile,in special cele din fibră de sticlă,care sunt mai casante,la frig… Dar v-a scăpat ceva foarte important:cum se comportă, la această iarnă intempestivă,care ne-a prins iarăși în quasikuru’ gol,fără certificate verzi de la madam Dăncilă,renumita statuie „Bukowina înaripată”,care este și foarte complexă și foarte din fibră de sticlă? Mai exact,dacă s-a depus zăpada pe placa montată post-factum pe una dintre laturile sale,să știe omu’ la ce să se închine ,să depună coroane și să asta,cum ne mai orientăm? Să fi pus,acolo,un milițian,o ceva,să stea pe-aproape și să răspundă la întrebările zecilor,sutelor de mii de turiști nedumeriți.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *