ActualitateCultural

MUZEUL BUCOVINEI A FOST CONFIRMAT CANDIDAT LA PREMIILE ACADEMIEI EUROPENE A MUZEELOR

În luna ianuarie a acestui an, Muzeul Bucovinei şi-a depus candidatura pentru premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA), categoria premiul DASA.
În perioada 4 – 6 iunie a.c., un reprezentat al juriului EMA, dr. Karl Borromäus Murr, membru al conducerii EMA, Director al Muzeului de Stat al Industriei şi Textilelor, din Augsburg Germania, a fost într-o vizită oficială la Muzeul Bucovinei. Pe parcursul vizitei a avut întâlniri cu directorul muzeului, dr. Constantin-Emil Ursu, a solicitat informaţii suplimentare faţă de cele deja prezentate în aplicaţia depusă, a vizitat Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat, ieri, prin adresă oficială, că este candidat confirmat pentru Premiile EMA.
Anunţarea câştigătorilor va avea loc în luna septembrie a.c., la Aarhus – Danemarca, la întâlnirea EMA, unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe.

Criteriul de bază care stă la selectarea muzeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităților de învăţare, a activităţilor de educaţie muzeală, totul într-o perspectivă comprehensivă care include conceptul muzeologic, calitatea narațiunii/felul în care muzeul îşi prezintă poveştile, creativitatea proiectării expozițiilor și diversitatea programului de activități educaționale. O atenție deosebită se acordă medierii personale – a felului în care este creată legătura între vizitator şi muzeu, participării interactive a publicului în activităţile muzeului cât și îmbinării eficiente a educației cu distracția.
În aplicaţia depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei şi-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea şi, în mod special, a prezentat aspectele care îl recomandă pentru acest premiu.
Aplicaţia a fost centrată pe Cetatea de Scaun a Sucevei care prin importanţa sa cultural-istorică şi prin amenajarea expoziţională inovativă, creativă, interactivă şi recreativă prezintă o atracţie deosebită pentru toate categoriile de public.
Modalitatea modernă de prezentare a diverselor subiecte istorice specifice perioadei medievale, iniţierea şi implementarea de proiecte educaţionale şi evenimente culturale care au ca puncte de pornire tematica expoziţională şi istoria cetăţii, care se adresează tuturor categoriilor de public, s-au constituit în argumente importante pentru candidatura depusă.
De asemenea, conceptul muzeologic inedit al expoziţiei Cetății de Scaun a Sucevei, unde sistemele multimedia cu tematică istorică medievală, proiecțiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii, cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii despre noi şi proiecția video Cronica Cetăţii Sucevei au constituit, de asemenea, argumente incontestabile pentru proiectul depus, se transmite în comunicatul Muzeului Bucovinei.

Please follow and like us:

2 comentarii la „MUZEUL BUCOVINEI A FOST CONFIRMAT CANDIDAT LA PREMIILE ACADEMIEI EUROPENE A MUZEELOR

 • Ramane cum s-a spus: occidentalilor le place poate ca noi sa fim mintiti acasa cu o spada care nu e spada. Uite spada, nu e spada!
  Este important ca muzeul sa castige vizibilitate, dar nu ca sa-si acopere cu ea gaurile.
  Este important ca muzeul sa faca educatie, dar este nevoie sa faca educatia care trebuie.
  Daca ne vinde minciuni, merci! Nu ma intereseaza premiile tale occidentale.
  Cred ca este clar pentru toata lumea ca pentru occidentali suntem mai buni ramanand capsunari decât daca devenim mintoși, morali, educați.
  Niciun imperiu nu ne-a vrut și nu ne-a facut vreodata cetateni cu drepturi depline decat din greseala si din cinci in zece.
  Dar trebuie sa invatam sa profităm de faptul ca niciun imperiu nu ne poate opri sa devenim prin noi însine cetateni cu drepturi depline.
  Muzeul trebuie sa contribuie la asta, nu sa infulece repede hapul hashtag!

  Răspunde
 • Vasile Valentina

  frumos. Cu aceste confirmari ma simt mindra ca sunt românca. Totusi, pentru aceste realizari ale muzeului din Suceava, ar trebui sa ne amintim de cei care au contribuit la realizarea muzeului. Printre muzeografi sa ne amintim si de prof, Monoranu Octav, care si-a pus sufletul pentru realizarea celor pentru care muzeul este nominalizat

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *