Mopan Suceava
ActualitateCultural

Muzeul Bucovinei a primit titulatura de muzeu de importanță națională. Comunicat al Ministerului Culturii și Identității Naționale

Ministerul Culturii și Identității Naționale a transmis astăzi un comunicat prin care anunță că Guvernul României a adoptat, în ședința din 12 august 2019, o Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei.

Motivul care stă la baza emiterii prezentului act normativ și, implicit, a recunoașterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanță națională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național printre care se numără Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră, precum și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, colecția de Scolytide și colecția de Malofage ”Ștefan Negru”.

Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber, se mai arată în comunicatul de pe pagina Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Muzeul Bucovinei, cel mai mare operator cultural din estul României, gestionează Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei,  Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul ”Ciprian Porumbescu”, Hanul Domnesc, Casa Memorială ”Nicolae Labiș”, Casa Memorială ”Eusebiu Camilar”, Casa Memorială ”Ciprian Porumbescu”, Casa Memorială ”Simion Florea Marian”, Casa Bilca, Casa Solca, Muzeul de Istorie Siret și două laboratoare de conservare-restaurare.

Please follow and like us:

5 comentarii la „Muzeul Bucovinei a primit titulatura de muzeu de importanță națională. Comunicat al Ministerului Culturii și Identității Naționale

  • Cetatea este unicat intr-adevar, vedeti d Rosca ce zic cei de la Culte despre asta pe facebookul lor.
    Dar felicitari, Bucovina trebuie sa aiba un muzeu national. Nu pentru ca face mici buni ;i comert bun la Cetate si nici pentru ca are Planetariu.

    Răspunde
  • Dom Galan, esti mare, bre!
    Numai ca micii si bucatele medievale nu le face muzeul. Traieste pe langa muzeu, in simbioza, ca mucegaiul, un anume domn semipolitic care promoveaza traditiile si el este responsabil cu castigul (pentru mai multi beneficiari) din bucate si din subinchiriere de spatii pentru tarabe. Cu Planeariul, aia e alta gâscă.

    Răspunde
  • Mai lasatio naibii balta. Cum reuseste cineva ceva cum sar toti la gatul omului. In loc sa fim mandri ca avem si noi muzeu national. asta este o recunoastere, o mandrie. Felicitari domnului Fluitur, felicitari doamnei Prefect, felicitari domnilor de la Cultura. Este o mare reusita.

    Răspunde
  • Aprodul_Purice

    Aparent,ar fi un motiv de mândrie,de patriotism local supralicitat,acușica o să iasă domnul Flutur cu goarna,care, după ce se va fi lămurit cum e cu titulatura și ce implică ea pentru herzoghtum-ul său Bukowina,va bate doba și va sublinia cum „a cerut”,cum „a arătat”,cum a festivălit el ezact în această direcție împreună cu acei bukowineni luminați pe care noi nu-i mai numim din pudoare milițienească specifică! (Adecă,să se știe că faptele lor,dupe ce se vor fi isprăvit serbările de mulțumire sufletească,jubilațiile și festinurile de șanț,rămân intacte, spre drămăluire în ipoteticul porthart al miliției bunului simț,de aia am zis eu despre pudoare milițienească,cine știe – cunoaște…)
    Pentru că acest muzeu, proclamat „național” printr-un ucaz guvernamental harnic,are a răspunde, prin prepușii săi, la unele întrebări,nu neapărat acuma ci poate mai târziu,întrebări care s-au plictisit să plutească în aer și care la un moment dat vor fi rostite și oficial,în cadre legal regelmentate,cum ar fi:
    – prăbușirea dramatică a standardelor științifice și de calitate în care a fost împins/complăcut muzeul și subordonarea acestuia unor comandamente mercantile,cu rezultate și obscure și incerte,care se regăsesc în implicarea muzeului în promovarea unor acțiuni indoielnice,cu valoare dedusă din alte zone ale vieții publice vulgare – panarame,festivaluri bulendristice fără nici un temei sau justificare culturală,imitații de acțiuni culturale care nu au făcut din muzeul – acum „național” – nici măcar un câștigător de sume nete ci, cu certitudine,doar un susținător al imposturii și sfertodoctismului ,un promotor al viziunii despre istorie,lume și viață a unor politruci uniform repartizați și în timp dar și în arealul politic…
    – cum-necum,deoarece scroafa cam era moartă în coteț,domnul Ursu a mușamalizat ,ascunzând sub tăciunii forjei sale de la care emană scânteile cu care s-a acomodat barba sa creață,deci lui i se pare că a rezolvat afacerea cu expunerea ,in cadrul unei expoziții itinerante,a unei contrafaceri ,respectiv spada „practic sora geamana a celei expuse la Istanbul”… Fapta întrunește, cumulativ,trăsăturile ununi concurs de infracțiuni,numai aparent afacerea a fost inmormântată cu succes,nu va trece chiar așa mult timp și dumnealui/dumnealor vor trebui să răspundă inclusiv la jenanta întrebare dacă nu cumva au urmărit,in anul Centenarului Unirii,compromiterea imaginii acestei sărbatori naționale și impingerea sa in derizoriu,vulgarizarea sa,prin afectarea imaginii unor simboluri naționale,operațiune la care se pricep al dracului de bine,cam la fel de bine cum se pricepe și iridenta ruteano-ukraineană,moartă de foame și ruptă-n kur dar încă vioaie și zglobie,mai ales prin cea de-a cincea coloană a sa…
    – …și cum,la fel,prin ofensa adusă,prin profanarea altor simboluri naționale,cum ar fi Cetatea de Scaun a Sucevei,domnii Ursu&Gâză&Flutur&Comp. aduc aceleași frumoase servicii aceleiași iridente si acelorași tendințe nătânge de distrugere a unor simboluri naționale. Să spunem lucrurilor pe nume,fără ocolișuri și figuri de stil inutile: vărsând în fiecare dintre ultimii 9 (nouă)ani umorile,vomele,berea returnată peste șantierul arheologic încă neepuizat,peste zidurile unui monument de istorie națională care a scăpat oarecumva de turci dar nu scapă de guzanii „naționali”,subprodusele subculturale&stimulentele ierbărești aduse de Andi atât în buzunare cât și în propriul organism,seringile diabetului de tip LSD,prezervativele,chiștoacele,chiștocii,toți kkții,inclusiv cei oficiali ,deci livrând peste zidurile bătrâne toate acestea,desigur că se impunea, chiar cu necesitate, ca,in sonsiderentele actului normativ,să se spună că:
    „…Motivul care stă la baza emiterii prezentului act normativ și, implicit, a recunoașterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanță națională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național printre care se numără cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră…”
    …Ceea ce implică recunoașterea de către stat a meritelor manageriale și ale muzeului propriu-zis în fezandarea moștenirii culturale,căci ce altă semnificație poate fi dată micționării constante a zidurilor cetății,sub vigilenta observație și indrumare a organelor cu diferite atribuții în domeniu, decât aceea de transmitere a nepieritoarei flăcări a bucovinismului triumfant,astfel cum rezulta acesta din actul de primă atestare a Bukowinei din 1392,cf. drăgușanul.ro,către fiul său Andi și generația sa,către toy machines și Leprous,altele asemenea??? Depunerea de produse culturale si de subroduse,precum cele de mai sus,reprezentând,se vede,condiția sine qua non pentru acordarea titlului de muzeu de interes național,prin marcarea teritoriului și zonei de competență ,procedura care nu se putea să nu fie recunoscută,desigur,ca fiind „de interes național” și mai multe nu,un model în materie…
    Trebuie să ne așteptăm în curând să se treacă,of corse,la next level,adecă, de ce nu,domnul Ursu ,care se vede că s-a intabulat cu moșteneaua muzeistică și se comporta ca un angrosist parșiv,să treacă,deci,la inchirierea unor exponate ale muzeului pentru nunți și botezuri,unele care sunt chiar mai ușor de valorificat comercial decât batrâna și greoaia cetate…
    Titluri mai sunt,putem spera la unul de „muzeu de interes UE” sau „de interes bukowineano-ukrainean”,chestii,numa’ să fim noi sănătoși…

    P.S.
    Rectific: „…muzeu de importanță națională!…”
    Că de „interes” este pentru cei de mai jos,în primul rând,cf.
    http://prntscr.com/osimmr

    Răspunde
  • Da! Numai ca ma tem eu ca aici conteaza ca esti numai aprod si numai purice.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *