Mopan Suceava
Actualitate

Muzeul Bucovinei încheie anul călătorind prin timp, în sunet de colinde

”Noaptea cea mai lungă”, manifestarea anuală devenită tradițională la Muzeul Bucovinei a reunit aseară în clădirea Muzeului de Istorie câteva sute de vizitatori, suceveni iubitori de cultură care au avut bucuria de a participa la acțiunile pe care Muzeul le-a programat pentru seara solstițiului de iarnă.

Un eveniment de o asemenea anvergură a trebuit să pornească cu gânduri de recunoștință pentru cei a căror viață s-a dus în eternitate, în preajma unui alt solstițiu de iarnă, în 1989. 22 decembrie a acelui an a însemnat victoria revoluției pornită cu doar câteva zile înainte, de la Timișoara. În memoria martirilor acelei Revoluții, s-au aprins candele dinaintea statuii ”Bucovina Înaripată”. Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a fost acolo, alături de puținii, din păcate, suceveni care au dorit să marcheze acest eveniment care s-a petrecut acum 29 de ani și care a schimbat viața fiecăruia dintre noi. Veșnicul nostalgic poet Mihai Grigore a rememorat, cum îi este felul, citate celebre despre Revoluție. Câțiva copii au depus lumânări, oameni ai Muzeului au aranjat în cruce candele roșii, câțiva trecători s-au oprit pentru câteva clipe, măcar nedumeriți de ceea ce au văzut că se întâmplă, dacă nu cumva chiar cu piosul omagiu în suflet.

În clădirea Muzeului de Istorie manifestările dedicate Nopții celei mai lungi, și-au continuat cursul.
A fost un medalion Dumitru Rusu, artistul plastic sucevean care prin operele sale a zugrăvit inimitabil plaiul și sufletul bucovinean. Directorul Muzeului, Emil Ursu i-a înmânat artistului premiul și diploma de excelență pentru întreaga activitate în domeniul culturii, readucând în atenția publicului personalitatea artistului. Un ”Laudatio” pentru maestrul Mircea Rusu a fost oferit de artistul plastic Lucia Pușcașu.

A fost un concert de colinde superb al Coralei ”Ciprian Porumbescu”, echipă de artiști premiată de fiecare dată când participă la concursuri de anvergură din țară și străinătate. Vocile artiștilor au impresionat într-atât de mult publicul încât concertul a fost prelungit mult peste timpul alocat în programul serii.

Un eveniment deosebit, în premieră pentru vizitatorii Muzeului Bucovinei, l-a constituit testarea sistemului de realitate virtuală ”Prin Suceava la 1900”, care a permis vizitatorilor care l-au încercat să se ”teleporteze” în urmă cu un veac, putând face o plimbare cu o caleașcă virtuală pe străzile Sucevei de la începutul secolului trecut. Toate acestea s-au realizat cu ajutorul ochelarilor virtuali, a telecomenzilor și a programelor speciale, participanții la această inedită aventură fiind consiliați de directorul instituției, Constantin Emil Ursu.

”Am beneficiat de planurile și releveele realizate de studenți ai Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, executate în 1956. Releveele au fost realizate cu detalii pentru fațade și feronerie. Pentru o acuratețe deosebită a prezentării, la realizare au fost utilizate documente și fotografii, din colecția Muzeului Bucovinei, din acea perioadă”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu.
Precum s-a văzut, spațiul în care este amplasat sistemul de realitate virtuală a fost special amenajat, publicul putând „călători în timp” pe banchete specifice caleștilor de la începutul veacului trecut, achiziționate special pentru ca senzația de plimbare cu trăsura să fie cât mai reală.

Spectacolul digital oferit aseară prin ochelarii speciali a fost egalat doar de spectacolul exterior oferit de participanții la acest inedit experiment. Fără a preciza vârsta biologică, absolut toți cei care au îndrăznit să se teleporteze cu 100 de ani în urmă și-au intrat pe deplin în rol. De la ”Bună ziua trăsură!”, la exclamații contagioase: ”Uite Prefectura!”, ”Tu pe unde ești?”, ”Încă o trăsură!” iar trupurile micuților, în principal, teleportați se roteau ca titirezele după peisajele, clădirile, trecătorii de acum un veac.
Maestrul Dumitru Rusu, la finalul călătoriei virtuale și-a recunoscut emoțiile trăite: ”M-am simțit ca în ziua în care am pășit pentru prima dată în Suceava, în 1960. Am recunoscut clădiri, străzi și denumiri ale acestora care acum nu mai există. De la strada veche ce trecea pe lângă Piața Mare, la șoseaua din centrul orașului pe care ieșeam la promenadă. Pe toate le-am revăzut de parcă ar fi fost azi”, a transmis venerabilul artist plastic.

Beneficiind de acest sistem de realitate virtuală, pus la dispoziția publicului aseară în mod gratuit, din zilele următoare contra cost, Muzeul Bucovinei își propune să realizeze și alte proiecte, printre care „Ora de școală la muzeu” cu lecții 3D.

Please follow and like us:

2 comentarii la „Muzeul Bucovinei încheie anul călătorind prin timp, în sunet de colinde

  • Este vorba de noaptea cea mai lunga a mintii!

    Răspunde
  • Zice prietenul dlui Ursu:
    ”Asta am voit, împreună cu fiul meu, Andi, încă de la prima noastră încercare, să dăruim locurilor natale un eveniment cultural emblematic, un blazon al Sucevei şi al Bucovinei în Wappenbuch-ul (Cartea blazoanelor) spiritualităţii europene. Asta ne dorim în continuare şi ne vom îndeplini datoria de bună voie asumată, oricât s-ar tot azvârli în noi cu pietre. E drept că, datorită spectaculoasei evoluţii artistice a festivalului Bucovina Rock Castle, deja există un partener german, dispus pentru implicări şi mai decisive; uşa a deschis-o credibilitatea de care se bucură Managerul Muzeului Bucovinei, dl Dr. Constantin-Emil Ursu, în spaţiul cultural european, iar Andi Drăguşanul a consolidat această şansă (nu de pomană lucrează în IT!).” http://dragusanul.ro/america-anglia-austria-moldova-norvegia
    E vorba de Andi cel condamnat cu suspendare pentru deținere de droguri exact cu doua saptamani inainte de a se exercita in functia in care l-a numit taticul lui la Suceava, adica la bagat Suceava Cartea blazoanelor! Si mai este vorba de tatal lui care este sigur nebun. Nu si iresponsabil, deoarece aceasta insușire le este rezervata altora. Ghici cui…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *