Muzeul Bucovinei la 120 de ani de viață culturală. Evenimente speciale și decernarea medaliei aniversare, pe 25 ianuarie, începând cu ora 10

Un eveniment cât o  gală de Oscar se petrece în 25 ianuarie 2020, la Muzeul Bucovinei.

În luna ianuarie a acestui an, muzeul sucevean împlinește 120 de la înființare.

Cu ocazia acestui formidabil moment al sărbătoririi activității muzeale la Suceava, se vor desfășura o serie de manifestări menite să puncteze existența de peste un secol a celei mai reprezentative instituții de cultură din Suceava și, fără lipsă de modestie putem spune, a uneia dintre cele marcante instituții în domeniul muzeal din România.

În data aleasă pentru a marca momentul aniversar, 25 ianuarie 2020, programul este structurat astfel:

  • Ora 10 – inaugurarea sistemului 3D Printre dinozauri, la Muzeul de Științele Naturii. 
  • Ora 15 – Conferință și lansare de carte Traian Postolache, Arta Memoriei, prezintă Oliv Mircea – curatorul expoziției, Sala de Conferințe a Muzeului de Istorie. 
  • Ora 16 – Decernarea medaliei aniversare Muzeul Bucovinei 120, Sala de Conferințe a Muzeului de Istorie.

Și bineînțeles, la final, lucrătorii actuali și foști angajați ai muzeului, prieteni de la muzeele din țară, colaboratori din diverse domenii, oameni de cultură din România vor depăna amintiri și vor ciocni o cupă de șampanie în cinstea secularei instituții.

Istoria înfiinţării muzeului sucevean, pe scurt, sună cam așa: la 4 ianuarie 1900, câţiva intelectuali suceveni înfiinţează Societatea „Muzeul” cu scopul de a păstra şi valorifica pentru public vestigiile istorice ale oraşului. Această iniţiativă a apărut în momentul în care la Cetatea de Scaun a Sucevei se realizau ample lucrări de curăţare a ruinelor sub conducerea arhitectului Karl A. Romstorfer, cu acest prilej fiind descoperite numeroase obiecte medievale. Dorinţa ca piesele descoperite să rămână la Suceava l-a făcut pe profesorul Iosif Fleişer să solicite deschiderea unui muzeu la Suceava, ca sucursală a celui înfiinţat la Cernăuţi.

Întreg istoricul instutuției muzeale poate fi lecturat: https://muzeulbucovinei.ro/istoric/

Despre activitatea muzeului sucevean nu mai este nevoie să povestim noi, activitățile desfășurate fiind într-o comuniune continuă cu viața cotidiană, devenind necesare în existența noastră.

Putem spune un simplu și sincer: La mulți și prosperi ani, Muzeul Bucovinei!

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *