MUZEUL BUCOVINEI POATE DEVENI MUZEU DE IMPORTANȚĂ NAȚIONALĂ

Consiliul Județean Suceava, printr-o documentație laborioasă, înaintată Ministerului Culturii și Identității Naționale, a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională pentru Muzeul Bucovinei. În acest scop, a fost adus drept argument faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național cum sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră, precum și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, colecția de Scolytide și colecția de Malofage ”Ștefan Negru”.
Solicitarea Consiliului Județean Suceava a fost supusă analizei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor în şedinţa din 24.04.2018. Din examinarea documentației depuse s-a putut constata că Muzeul se încadrează în excepția prevăzută la alin. (3) al art. 6 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin Ordinul nr. 2185/2007, deținând în patrimoniul său bunuri cultural mobile ce constituie colecții unicat la nivel național. Astfel, prin hotărârea sa cu nr. 7502/DPC/24.04.2018, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a avizat favorabil solicitarea Consiliului Județean Suceava, se prezintă în nota de fundamentare publicată pe siteul ministerului de resort.
Astfel, Ministerul Culturii și Identității Naționale elaborează și supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei.
În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii si Identitatii Nationale până la data 13.07.2018, dată după care proiectul de hotărâre va fi dezbătut în ședință de guvern.

Please follow and like us:

One thought on “MUZEUL BUCOVINEI POATE DEVENI MUZEU DE IMPORTANȚĂ NAȚIONALĂ

  • 4 iulie 2018 la 18:56
    Permalink

    Domnul Rosca, eu ca suceveanca, pentru ca in primul rand al sucevenilor este muzeul, eu as fi multumita daca muzeul s-ar respecta ca simplu muzeu. Nu conteaza ce zice nu stiu cine despre rang, ca e national sau nu mai stiu cum. Ca uite, eu am fost curioasa sa aflu care este adevarul in scandalul cu spada lui Ștefan cel Mare si Sfant. Si am aflat. As vrea ca directorul muzeului din Suceava sa iasa si sa spuna ce s-a intamplat si cum s-a facut de ne-a vandut gogosi. Adica a facut ceea ce nu si-au permis sa faca altii la Iasi si la București. Astept explicatii, respect pentru suceveni, comportament de specialisti, seriozitate înainte de importanta naționala. Ca altfel rad moldovenii si dambovitenii de fudulia noastra fara acoperire in valoare. Ori poate ca asta si vrea directorul muzeului din suceava.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *