Muzeul Bucovinei propune elevilor să devină, pentru o zi, grămătici şi logofeţi la Cetatea Sucevei. Încep activităţile proiectului educaţional “Atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei”

Muzeul Bucovinei aşteaptă publicul la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu un nou proiect de educație muzeală, tema fiind Atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei.

Specialiştii serviciului Cetatea de Scaun propun activităţi interactive, ateliere de scriere cu alfabetul şi instrumentele specifice perioadei atestării, participanţii decoperind începutul scrierii cu caractere chirilice.

Va fi desluşit conţinutul documentului de atestare documentară a Cetăţii Sucevei, slava veche devenind în perioada medievală limba de redactare a textelor bisericești, ca dialect slav cult, ca limbă liturgică și de cancelarie, pentru acte diplomatice, manuscrise, cărți, inscripții pe veșminte, în picturi bisericești, legende sigilare.

Prin intermediul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului participanţii vor cunoaște noțiuni cu privire la caracterele chirilice din primul act de atestare documentară a Cetății de Scaun, vor intra în atmosfera medievală a acelor vremuri, vor fi scriitori ai cancelariei (gramătici, logofeți),  încercând traducerea și descifrarea documentului, având ocazia învățării scrierii în chirilică și a instrumentelor de scris din acea vreme, respectiv scrierea cu pana.

Proiectul se adresează claselor de elevi (VII respectiv IX-XI), organizate pe bază de programare la numărul de telefon: 0784275644 sau la Casa Custodelui de la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *