Muzeul Naţional al Bucovinei aduce “Cetățile, domnii și domnițele – perioada medievală în miniatură” în on-line! Ateliere de educaţie muzeală altfel!

Pe perioada vacanței de vară, Muzeul Național al Bucovinei, prin Serviciul Cetatea de Scaun, invită atât copiii cât şi părinţii la o nouă provocare de relaxare prin educaţie muzeală – atelierul de educaţie muzeală „Cetăți, domni și domnițe – perioada medievală în miniatură”.

Anul acesta, activitățile din cadrul acestui atelier se vor desfășura de la distanţă, iar mediul on-line va fi cel care va mijloci comunicarea şi prezentarea rezultatelor.

Reprezentanţii muzeului au amintit că „începând cu anul 2017, a fost organizat pentru prima dată atelierul de educație muzeală „CETĂȚI, DOMNI ȘI DOMNIȚE – perioada medievală în miniatură”, la care veneau în fiecare an zeci de copii dornici să petreacă o săptămână plină de activități antrenante. Copiii primeau informații istorice despre ce a însemnat perioada medievală în Țările Române, despre cetățile construite pe teritoriul Moldovei medievale, despre Cetatea de Scaun a Moldovei.

În cadrul atelierului, copiii realizau din hârtie cartonată o cetate, pe care o personalizau, adăugându-i arme medievale sau oșteni realizați tot din hârtie.

Din motive care nu au ținut de noi, o parte dintre activitățile planificate a se desfășura pe parcursul acestui an, la Cetatea de Scaun, s-au transferat în mediul on line.

Astfel, periodic au fost postate pe pagina de Facebook a Cetății și pe Facebook-ul MNB, prezentări, lecții de istorie, propuneri de activități, jocuri pentru copii, din cadrul proiectelor educaționale „Lecția de 10” și „Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim!. 

Copii din diferite colțuri ale țării au răspuns provocărilor lansate de noi, fiind în cele din urmă și răsplătiți. Desenele cu lucrările acestora pot fi admirate la Casa Custodelui, unde a fost amenajată o mica expoziție”.

CE AU DE FĂCUT CEI CARE VOR SĂ PARTICIPE, ne spune specialiştii de la Cetatea de Scaun a Sucevei:

„Pentru că multora dintre voi vă place aventura, v-aţi dori să fiţi cavaleri, oșteni, boieri, domniţe, sau vă place să citiţi despre această lume misterioasă şi plină de curaj, vă propunem o nouă activitate: atelierul de educație muzeală CETĂȚI, DOMNI ȘI DOMNIȚE – PERIOADA MEDIEVALĂ ÎN MINIATURĂ.
Pentru desfășurarea acestui atelier, avem nevoie și de implicarea părintelui sau a altor membri ai familiei.
Cu ajutorul adulţilor, sau pentru cei mai pricepuţi – singuri, copiii vor trebui să construiască acasă, o cetate din materialele pe care le au la îndemână (cutii de carton, tuburi, hârtie etc.).
Construcția realizată poate fi pictată, colorată sau decorată așa cum doresc copiii.
Aceștia pot construi cetatea cu câte turnuri doresc, să adauge orice elemente consideră necesare (oșteni, prințese, copaci, cai etc) astfel încât cetatea lor să fie unică.
Copiii sunt inventivi, așa că suntem siguri că vor rezulta, la final, cetăți minunate. Astfel, prin joc, copiii se vor familiariza cu noțiuni legate de arhitectura unei cetăți.
Vom ataşa la această postare un material informativ, în sprijinul copiilor care doresc să participe la proiectul nostru.

Activitatea va putea fi realizată pe toată perioada vacanței de vară, în lunile iunie, iulie, august 2020.
Cetățile realizate de copii vor fi fotografiate şi transmise pe adresa de Facebook a Cetății de Scaun. Nu uitaţi că avem nevoie de numele şi prenumele participanţilor, localitatea, eventual şcoala. Toate lucrările transmise vor fi postate pe pagina noastră.

Pentru a-i stimula pe copii și a crea astfel un public fidel muzeului, cinci dintre cele mai apreciate lucrări, de către public, vor fi premiate.

Aşadar, vă aşteptăm cu lucrări şi cu like-uri!

Pentru mai multe informații ne puteţi contacta la numărul de telefon 0784 275644”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *