Muzeul Național al Bucovinei, o nouă reușită: Suceava va avea și Muzeu de Artă. Proiect de 6.108.845 lei semnat în 18 decembrie
După câțiva ani buni în care Muzeul Național al Bucovinei (MNB) a tot depus proiecte, pe diferite programe de finanțare nerambursabilă, perseverența și profesionalismul specialiștilor din muzeu au dat roade. Munca titanică pentru ca fostul sediu al Arhivelor Naționale (trecut în proprietatea județului Suceava și în administrarea MNB în anul 2018) să fie transformat în Muzeu de Artă prinde contur. Cu atât mai importantă reușita, cu cât hotărârea prin care spațiul fostelor Arhive intra în administrarea MNB avea și un paragraf chichiță care spunea să dacă în 10 ani nu se realizează Muzeul de Artă, muzeul pierdea administrarea unei bucăți din clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie și sediul administrativ al Muzeului Național al Bucovinei.
Oricum era mirabil pentru localnici, chiar și pentru vizitatori, că o bucățică din corpul construcției Muzeului de Istorie Suceava rămăsese ca o plagă, greu tratabilă, atâta timp cât clădirea (partea care era în administrarea MNB), cu excepția acestui corp, trecuse printr-un amplu proces de restaurare, consolidare și reamenajare, finalizat în 2016.
Așadar, profesionalismul, perseverența și încrederea au dat roade. Așteptăm anul 2026, luna decembrie, pentru a ne bucura de roade. Astfel, miile de obiecte aflate în colecția de Artă a MNB, azi prea puțin scoase în expoziții, vor putea fi aduse, unele permanent, altele temporar, în fața publicului: pictură, sculptură, tapiserie, grafică etc.
„Muzeul Național al Bucovinei a semnat în data de 18 decembrie 2024, contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul Un Muzeu de Artă pentru comunitate, finanţator fiind Institutul Național al Patrimoniului (INP), din fondul Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea VI/2024, în cadrul Subprogramului Restaurare II.
Proiectul se desfășoară în perioada decembrie 2024 – decembrie 2026 și vizează scoaterea din pericol a monumentului istoric – Fosta Prefectură, azi Complexul Muzeal „Bucovina” inclus în lista monumentelor de patrimoniu, cod LMI 2015: SV-II-m-B-05480, prin realizarea de lucrări de restaurare și reabilitare pentru protejarea și transformarea lui în Muzeu de Artă pentru comunitatea suceveană.
Obiectul proiectului este segmentul b), aripa de est a clădirii (circa 1954-1955), amplasată pe strada Ștefan cel Mare, nr.33, din Suceava, fostul sediu al Arhivelor Naționale, care a trecut în proprietatea județului Suceava și în administrarea Muzeului Național al Bucovinei, cu scopul de a fi Muzeu de Artă.
Clădirea se afla într-o stare avansata de degradare si necesita lucrări ample de restaurare, reabilitare si refuncționalizare, fiind necesară adaptarea sa la funcția de muzeu, cu instalații specifice de expunere și depozitare pentru Colecția de Artă. Finanțarea nerambursabilă oferită de Institutul Național al Patrimoniului (INP), din fondul Timbrul Monumentelor Istorice va permite protejarea și valorificarea integrată a monumentului istoric, atât prin conservarea valorii arhitectonice şi funcţionale a clădirii, cât și prin schimbarea destinației monumentului restaurat/reabilitat de Muzeu de Artă deschis pentru public. Proiectul prin obiectivele sale contribuie la îndeplinirea obiectivelor prioritare ale Institutului Național al Patrimoniului pentru anul 2024, subprogramul Restaurare și anume: scoaterea din pericol a monumentelor istorice periclitate precum și angajarea comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice. Conform contractului de finanțare nerambursabilă nr. 130/18.12.2024, valoarea totală a proiectului este de 6.108.845 lei, din care 5.497.960 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), la care se adaugă contribuția proprie a Muzeului Național al Bucovinei în valoare de 610.885 lei, aceasta fiind posibilă cu finanțarea/sprijinul Consiliului Județean Suceava. Puteți urmări desfășurarea proiectului pe www.muzeulbucovinei.ro, pe pagina de Facebook sau pe Instagram: Muzeul National al Bucovinei. Ne puteți contacta oricând la telefon: 0230/216439, prin e-mail: contact@muzeulbucovinei.ro”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.