Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu”, inițiativă a Asociației Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din Vicovu de Jos

În ziua de 29 iulie 2021, s-au împlinit 63 de ani de la asasinarea lui Vasile Motrescu, executat la Penitenciarul Botoșani de către regimul comunist.

Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din Vicovu de Jos a lansat proiectul memorial de edificare a Muzeului Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu” și a demarat campania pentru identificarea locului unde a fost înhumat partizanul Vasile Motrescu, ucis de către comuniști.

”Până astăzi nu se cunoaște unde se află rămășițele sale pământești – există doar câteva indicii (insuficiente încă) obținute de istoricul și cercetătorul Marius Oprea, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Ne dorim să îl aducem acasă, în satul natal Vicovu de Jos, dar, pentru a încerca aceasta, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Rugăm pe toți cei care au cunoștință despre împrejurările execuției din 29.VII.1958 să ne contacteze la telefon 756.03.56.57 sau la adresa de e-mail contact@arboroasa.org

Conform LEGII muzeelor și a colecțiilor publice nr. 311 din 3 iulie 2003 (*republicată*)/publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 207 din 24 martie 2014, Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu” va avea statutul de instituție de cultură, de drept privat, fără scop lucrativ, aflată în serviciul societății, care colecționează,  conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării și recreerii, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane.

Muzeul se înființează, se organizează și funcționează în subordinea persoanei juridice private Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa. Funcțiile principale ale muzeului vor fi:

a) constituirea științifică, administrarea, conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal;

b) cercetarea științifică, evidența, documentarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului muzeal; c) punerea în valoare a patrimoniului muzeal în scopul cunoașterii, educării și recreerii.

Patrimoniul muzeal va fi alcătuit, conform legii, din:

a) bunuri imobile de valoare istorică, etnografică, documentară, memorialistică, științifică și tehnică;

b) alte bunuri care au rol documentar, educativ, recreativ, ilustrativ și care pot fi folosite în cadrul expozițiilor și al altor manifestări muzeale.

AGENDA DE LUCRU

SEPTEMBRIE 2021: DEMARAREA LUCRĂRILOR DE AMENAJARE A MUZEULUI  EZISTENȚEI ANTICOMUNISTE

În luna septembrie a anului curent, CCPCT Arboroasa va porni lucrările de edificare la Muzeul Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu„, dedicat tuturor partizanilor din satele Bucovinei, care va fi amplasat în comuna Vicovu de Jos din Obcina Mare. Odată cu începerea lucrărilor vom publica și conceptul arhitectural al complexului memorial, în centrul căruia se va afla casa familiei partizanului anticommunist Vasile Motrescu.

OCTOMBRIE 2021: STEJARUL LIBERTĂȚII ȘI PARTIZANII CETĂȚENI DE ONOARE

Departamentul Memorie Locală din cadrul CCPCT Arboroasa din Vicovu de Jos a încheiat munca de documentare, iar în prezent lucrăm la elaborarea dosarelor pentru acordarea titlului de Cetățeni de Onoare ai comunelor Vicovu de Jos și Voitinel luptătorilor anticomuniști Vasile Motrescu și Vladimir Macoveiciuc.

Dosarul pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem partizanului anticomunist Vasile Motrescu va fi depus la Consiliul Local al comunei Vicovu de Jos pentru a fi aprobat în ședință specială la 11 octombrie, aniversarea nașterii sale (11.X.1920).

Dosarul pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem eroului Lt.Vladimir Macoveiciuc va fi depus la Consiliul Local al comunei Voitinel, pentru a fi aprobat în ședință specială la 26 octombrie, aniversarea nașterii sale (26.X.1906).

La 11 octombrie 2021, Asociația CCPCT Arboroasa va organiza Simpozionul Memorial Vasile Motrescu și va planta un stejar care va purta numele simbolic Stejarul Libertății, dedicat lui Vasile Motrescu și tuturor vicovenilor care au suferit din cauza comunismului.

Acțiunea va aduce împreună tineri și elevi din sat, precum și familiile victimelor comunismului și luptătorilor anticomuniști.

Fiind un proiect de suflet, în care investim foarte mult timp și energie, avem nevoie și de implicarea dvs. fizică sau materială pentru a realiza lucrările necesare.

Ne puteți sprijini prin participarea dvs. fizică la lucrările planificate sau prin donații de orice natură, pentru a duce mai departe povestea partizanilor din Bucovina și a rezistenței anticomuniste din Bucovina.

Puteți să donați prin virament bancar folosind datele noastre de identificare.

Puteți să donați (o singură dată sau periodic) prin platforma PATREON sau prin Paypal.”, se arată în comunicatul transmis de Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din Vicovu de Jos.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *