Muzeul Satului Bucovinean, ”Lume, lume…, hai la târg”: cel mai mare număr de vizitatori la cea mai reușită ediție. Cronica unui eveniment de poveste

Timp de trei zile, Muzeul Satului Bucovinean a fost atracția județului Suceava.  Oricum, oricând Muzeul Satului Bucovinean este unul dintre obiectivele turistice cele mai căutate de turiști și de localnici deopotrivă. Cu atât mai mult, în perioada 6 – 8 august 2021 când ulițele satului bucovinean au fost împânzite de puzderie de meșteșugari cu produse meșteșugite pentru toate buzunarele, producători locali cu produse pentru toate poftele și anticari cu obiecte pentru toate gusturile și nostalgiile.

La toate aceste minuni s-a alăturat monumentalul CHEF Cătălin Scărlătescu care a înmiresmat Muzeul Satului Bucovinean cu aromele bucatelor gătite chiar de mâna și sub privirea sa. Alături i-au fost, pe post de ucenici, elevi de la specializările Gastronomie și Turism de la Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, care nu și-au mai încăput în șorțuri de mândria de a fi alături de cel mai bun dintre cei buni.

Și cum trebuia musai să fie și cânt și joc și voie bună, desigur că nu au lipsit artiștii de suflet ai Bucovinei, de la Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu”, dansatori și interpreți, care au bucurat ochii, urechile și inimile miilor de oameni care s-au oprit din plimbarea prin sat în momentul când aceștia apăreau, ca nălucile, de după casele tradiționale din Bucovina, intrau în iureșul horelor și al bătutelor, sacadat, ritualic, aducători de bucurie și bunăstare.

Așadar, trei zile de neuitat, așa cum dăruiții etnografi de la Muzeul Național al Bucovinei știu să pregătească, an de an, mereu altfel, mereu frumos, mereu de reîntors cu drag.

Despre ce a fost și cum a fost, vorbesc sutele de imagini și filmulețele postate pe pagina de facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MuzeulSatuluiBucovineanSuceava

Cu un click aflați și vedeți minune de manifestare.

Din câte am înțeles și văzut prin presa suceveană, ediția din acest an a acestui eveniment a fost cea mai cea. Aproape 13.000 de vizitatori au intrat pe porțile Muzeului Satului Bucovinean în cele trei zile de târg, iar noi, pentru că am trecut pe acolo, vă putem spune că a fost lumea de pe lume. Însă lumea de pe lume a avut la dispoziție peste 2 hectare de muzeu în care s-a plimbat, s-a relaxat, a admirat, a ascultat, a cumpărat, a stat în tihnă. Ca să nu spună cârcotașii că nu a fost loc de distanțare. Când se va finaliza și cel de-al doilea sector al Muzeului Satului Bucovinean, mai mare ca cel celebru deja, cu siguranță vom avea cele mai frumoase evenimente din lume.

Redăm și mesajul transmis pe pagina de facebook a muzeului:

”Lume, lume…, am tras cortina peste târg!

Clar v-a fost dor de noi, de meșteșugari, de produse meșteșugite, de autentic, joc și voie bună!

Pentru că ediția de anul acesta a fost cea mai cea de când ne întâlnim, vara, pe ulițele Muzeului Satului Bucovinean.

Și vă mulțumim că ați venit cu miile, multe mii, cele mai multe mii de când vă întâmpinăm cu bucurie, cu tot ce au mai bun meșteșugarii din toată țara. Vă mulțumi că ați avut răbdare și ați înțeles și respectat regulile. Vă mulțumim că stați ”la coadă la cultură”.

Ne bucurăm și vă mulțumim că i-ați aplaudat, privit și ascultat pe artiștii noștri de suflet de la Ansamblul ”Ciprian Porumbescu”, și, nu în ultimul rând ne bucurăm că v-am putut bucura cu savoarea bucatelor pregătite chiar de marele, imensul, inegalabilul, unicul chef Cătălin Scărlătescu!

Rezumatul pe scurt al zilei de azi: lume multă, lume frumoasă, produse meșteșugite, bucate alese, cântec, joc, voie bună, vreme frumoasă, loc minunat.

Încununarea zilei a fost premierea, ca în fiecare an, a păstrătorilor autenticității, tradițiilor, meseriilor și rețetelor tradiționale:

Trofeul Bucovina – Marin Gogălniceanu, pielărie, din Cornul Luncii;

Premiu special: Teofilia Mihoreanu, icoane pe lemn, obiecte decorative, Botoșani;

Premiu special: Ana Neculai, Văratec, dulcețuri, gemuri, zacuscă, conserve de legume, bunătăți tradiționale.”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *