Niciun fel de coordonare în județ a transportărilor pacienților cu coronavirus, concluzia la care s-a ajuns azi la Prefectură după incidentul cu bătrânii infectați de la Rădăuți. Măsuri luate

La ședința operativă convocată astăzi de prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, pentru clarificarea situației de duminică, 3 mai, când 9 bătrâni de la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice Rădăuți, infectați cu noul coronavirus au fost întorși cu tot cu ambulante de la poarta Spitalului Județean,   au participat primarul Rădăuțiului, Nistor Tătar, managerul Spitalului Rădăuți, Traian Andronachi dar și managerul SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu dar și directorul interinar la DSP, dr. Manuela Trifan.

Aceștia s-au străduit să clarifice cum de a fost posibilă această situație

Concluzia a fost că nu există la nivel județean niciun fel de coordonare privind gestionarea transportărilor pacienților cu coronavirus. Spitalele nu raportează către serviciul 112 numărul de locuri disponibile pentru pacienții COVID,  la spitale nu mai este de găsit nimeni după ora 21.00, la un număr de telefon de la care să se obțină informații cu privire la numărul de paturi libere existente, DSP și spitalele sunt entitățile care stabilesc procedura aplicabilă, ambulanțierii trebuind să se conformeze.   

Dr. Alexandru Lăzăreanu, șeful SAJ a arătat că aceste necorelări întâlnite în modul de transport al pacienților către unitățile medicale se datorează, în mare parte, faptului că acestea nu transmit către serviciul 112 numărul de locuri disponibile pentru pacienți COVID, precizând că serviciul pe care îl coordonează asigură transportul către spitalul suport COVID, după care Direcția de Sănătate Publică și unitatea medicală stabilesc procedura aplicabilă. Totodată el a arătat că după ora 21.00 este foarte dificil să se obțină informații de la spitale cu  privire la disponibilitatea locurilor pentru COVID 19, motivat de faptul că nu există un număr de telefon la care să se răspundă indiferent de oră.

Prefectul județului Suceava a solicitat ca, în cazul în care mai există astfel de situații și pe viitor, să se procedeze imediat la informarea Ministerului Sănătății dar și a coordonatorului regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID 19 în Regiunea Nord-Est, conf. dr. Lucian Indrei. De asemenea, prefectul județului Suceava a solicitat instituirea unui circuit informațional corect între factorii implicați în gestionarea situațiilor de transfer al pacienților COVID 19 care să asigure o colaborare instituțională eficientă, în interesul pacienților.

Directorul executiv interimar al DSP Suceava, dr. Manuela Trifan a arătat că situația înregistrată duminică, 03.05.2020, este o situație punctuală din care trebuie preluate toate elementele ce permit evitarea reeditării ei, adresând celor prezenți un îndemn la lucru în echipă pentru asigurarea funcționalității rețelei medicale din județul Suceava.

S-a stabilit ca de azi încolo zilnic, toate spitalele din județul Suceava, la orele 8.00 dimineața și seara la orele 20.00 să transmită către Serviciul de Ambulanță al Județului Suceava situația locurilor disponibile pentru pacienții COVID 19. De asemenea, fiecare unitate medicală să comunice un număr de telefon apelabil indiferent de oră, astfel încât pacienții preluați de SAJ Suceava să fie transportați către cel mai apropiat spital care are capacitatea de a-i prelua și asigura tratament adecvat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *