Mopan Suceava
Actualitate

Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere, expoziție la Muzeul de Istorie cu vernisaj marți, 6 februarie 2024, ora 12.00

Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României vă invită la vernisajul expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere, care va avea loc, marți, 6 februarie 2024, ora 12.00, la Muzeul de Istorie.

Profesorul dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale lui Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția Iorga-Pippidi este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima dată valorificate expozițional în anul 2022: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești – colanul Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele.

De asemenea, sunt expuse documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Bucovinei o mare parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi” va fi expusă în perioada februarie – martie 2024 la muzeul din Suceava, alături de piese vestimentare, obiecte personale, documente aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivelor Naționale ale României și Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Sunt expuse și documente ce arată legăturile lui Nicolae Iorga cu Bucovina, precum Diploma Universității din Cernăuți, Facultatea de Teologie Ortodoxă prin care i se conferă profesorului titlul de „Doctor Honoris Causa”, la 14  martie 1920 și o importantă și rară decorație Ordinul Steaua Polară în grad de Mare Cruce primit de către istoric de la regele Gustav al V-lea al Suediei în anul 1930.

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, fiind coordonată la Suceava de către dr. Monica Dejan, Șef de Serviciu Arheologie.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *