Noi modalități de tratament al cancerului de sân la Spitalul Județean Suceava (foto: dr. Doina Motan)

În cadrul Spitalului Județean de Urgență ” Sf. Ioan cel Nou ” Suceava, există posibilitatea
tratamentului multidisciplinar al cancerului de san. Cu precădere în ultimii 2 ani, pacientele diagnosticate cu cancer mamar beneficiază de tratament de ultimă generație, atât pe plan oncologic cât și chirurgical, pornind de la stabilirea diagnosticului ( prin core-biopsy simplă sau ecoghidată, proceduri minim invazive, posibilitatea tehnicii ganglionului santinelă
prin noul serviciu de medicina nucleară ), tratamente oncologice inovatoare precum și intervenții
chirurgicale complexe la nivelul glandei mamare.
Pentru pacientele cu cancer de sân primar, cu risc înalt, în momentul de față există o oportunitate
legată de posibilitatea de a primi tratament imunooncologic preoperator, în asociere cu chimioterapie neoadjuvantă  și postoperator cu terapie endocrină adjuvantă. În momentul de față, se află în derulare un studiu pe aceasta categorie de pacienți, studiu avizat favorabil de Comisia Naționala de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Rezultatele preliminare sunt foarte încurajatoare, constatându-se un răspuns foarte bun și dispariția cvasicompletă a celulelor tumorale la două paciente. Se estimează că un număr de aproximativ 1200 de paciente la nivel global vor participa la acest studiu și aproximativ 30 dintre acestea în Romania și cu precădere la Suceava.
Din echipa multidisciplinară fac parte Dr. Doina Motan (oncologie), Dr. Bogdan Găinaru,
Dr. Lucian Leneschi ( chirurgie generală), Dr. Catalin Lulciuc (radiologie intervențională), Dr Andreea Botezan, Dr.  Alexandrina Pascal, Dr. Luminița Mireanu, Dr. Georgiana Ionașcu ( anatomie patologică), existând o strânsă colaborare între aceste discipline.
Dezvoltarea continua a tratamentelor pentru afecțiunile sanului la nivelul Spitalului Județean
Suceava reprezintă un real ajutor pentru pacientele cu acest gen de afecțiuni, care până acum erau nevoite să se adreseze unui centru universitar pentru tratament.

„ Suntem bucurosi ca avem sprijin din partea conducerii și că beneficiem de aparatura de ultimă oră și totodată dorim să dezvoltăm pe viitor cât mai mult calitatea actului medico-chirurgical la Suceava și astfel să ne alăturăm centrelor regionale din Moldova pentru a deservi un număr cât mai mare de pacienți”, a declarat din partea echipei de medici implicată în acest proiect doctorul Bogdan Găinaru.
Doctorul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de \urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava a transmis că ”investim tot mai mult în aparatura nouă pentru a ține pasul cu modernizarea medicinei, investim în perfectionarea  personalului medical având susținere necondiționată și consistentă din partea Consiliului Judetean.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *