Mopan Suceava
Editoriale

NOSTALGIA FOTO ȘI ANUL CENTENAR- EDITORIAL CU ADRESABILITATE

Zeci de site-uri configurate cu prilejul anului centenar, care fac paradă de nostalgii fotografice, care prezintă imaginea satelor și trăitorilor din acestea de acum mai bine de un veac, cu lungi jelanii de genul – cum a fost bine atunci și ce rău ne este acum, au inundat  domeniile  de socializare.  Multe invitații adresate, multe primite cu ok. După ce  ești primit în casă, ca orice oaspete, ai tendința de a te băga în seamă, să te știe ceilalți, că n-ai fi te miri cine.  Se poate scrie o carte pe această temă. Eu am săvârșit greșeala indicată de secole în legenda europeană a  oaspetelui nepriceput care răstoarnă masa și mi-am permis să public undeva, pe un site interesant, niște informații despre niște evenimente care puteau în egală măsură să suscite atenția membrilor acelui grup în aceeași măsură precum trăistuțele, cămășile ori fotografiile de demult.

Am acceptat cererea imperativă a  administratorului acestui grup care a spus că nu are nevoie de informații despre accidente în grupul pe care la înființat. La o trecere scurtă în revistă a politicii editoriale a acestui grup, se poate vedea că  pentru promovarea proiectului nu are nevoie decât de fotografii cât mai vechi, de mesaje politice, de postări încurajatoare și, desigur, de un spațiu amplu pentru promovarea propriilor sale idei.

Din păcate, pentru simțămintele de bază ale românilor și ale întregii umanități, nu s-a inventat de mii de ani o modalitate mai bună de a strânge mulțimi la un loc decât oferindu-le pâine și circ. Mirosul sângelui și cel al fumului se vinde mai bine decât declamațiile poeților din veacul al  XIX-lea. Selfiurile sunt mai bine acceptate de ”populum”  decât scanările unor poze cu notorietate istorică, și pot aduce chiar un plus de interes înspre un grup de socializare. La fel cum orice ziar cotidian tipărit asigură difuzarea unei pagini de cultură nu prin valoarea ei intrinsecă ci prin titlurile apocaliptice de pe prima pagină.  Grupurile nostalgice de pe rețele de socializare primesc noi membri după îndelungi proceduri de triere. Nu cred că așa trebuie să procedeze cele care au recidivat, postând mesaje politice. Cu multă deferență față de cititorii Suceava Smartpress,  acest text are doar o adresabilitate restrânsă.

Please follow and like us:

5 comentarii la „NOSTALGIA FOTO ȘI ANUL CENTENAR- EDITORIAL CU ADRESABILITATE

  • Gh. Galan

    Pai eu recunosc aici in ce ai scris foarte repede chiar politica ziarului lu matale online, dle Rosca!

    Răspunde
    • smartpress

      Eu apreciez perspicacitatea dumneavoastră dar nu-i înțeleg resorturile. Politica nu-i apanajul ”ziarului lu matale online”. Dle Gh. Galan, vă admir postarea ca atitudine, dar în sprijinul aprecierii dumneavoastră, câteva argumente în plus ne-ar fi de mare folos. Pe bune!

      Răspunde
  • Gh. Galan

    Fii si matale perspicace si intelegi intratata.

    Răspunde
    • smartpress

      Mai întâi, stimate domn, se cuvine să folosim, dacă ne cere buna cuviință, pluralul de politețe într-o conversație publică, chiar dacă ne-am fi cunoscut personal. ”Matale” este pentru mama mea, ”dumneavoastră” este pentru oamenii pe care îi consider merituoși, ”dumneata” este pentru politețea disprețuitoare. Nu folosiți ”matale” în ceea ce mă privește, fiindcă nu vă sunt atât de apropiat. Utilizați celelalte două sugestii ori dacă nu se poate, renunțați. Cu prețuire!

      Răspunde
  • Gh. Galan

    Ca ma bagi in seama si sunt si ceva mai varstnic eu iti zic respectos dumneata si mai pe scurt mata ori matale. Asa e la mine, pe la matale de unde o fi sa fii de loc, eu nu stiu cum este si de ce dumneata este pentru politetea dispretuitoare. Dar limba asta e larga si primitoare si incapem toti. Numai sa ne suferim unii pe altii fiecare cu judecata si intelesul lui. Tot cu respect si eu, stimatul meu domn.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *