Mopan Suceava
ActualitateCultural

NOUL LABORATOR ZONAL DE RESTAURARE DIN CADRUL MUZEULUI BUCOVINEI PRINDE VIAŢĂ. ÎN OCTOMBRIE VA AVEA LOC INAUGURAREA OFICIALĂ

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat astăzi într-o conferință de presă, calendarul evenimentelor care se vor desfășura în această toamnă. Un eveniment deosebit și mult așteptat, cel puțin de lucrătorii Muzeului Bucovinei și deopotrivă de lumea patrimoniului cultural, îl constituie finalizarea lucrărilor de reabilitare și amenajare a Laboratorului Zonal de Restaurare de pe strada Dragoș Vodă din municipiul Suceava. Gheorghe Flutur a anunțat că în a doua parte a lunii octombrie Laboratorul Zonal de Restaurare va fi inaugurat.

După un proces lung de reabilitare, modernizare şi dotare, clădirea Laboratorului zonal de Restaurare, care aparţine Muzeului Bucovinei, situată pe strada Dragoş Vodă din municipiul Suceava prinde viaţă.
Demarate în anul 2008, lucrările de reabilitare şi modernizare a laboratorului erau prevăzute a se finaliza în anul 2011, dar lipsa finanţării a dus la un ritm al lucrărilor în conformitate cu banii alocaţi.
După aproape 10 ani lucrările de rabilitare şi restaurare au fost recepţionate, mai exact la finalul anului 2017, în cursul acestui an fiind realizată dotarea cu mobilier şi aparatură de specialitate.
În fapt a fost construit un laborator nou pe vechiul amplasament în care sunt funcţionale ateliere de restaurare lemn , metal, ceramică, pictură, textile dar şi laboratoare de investigaţii biologice şi fzico-chimice, care dispune de o suprafaţă de aproape 5 ori mai mare decât cea a laboratorului vechi.
În urmă cu câteva săptămâni Muzeul Bucovinei a primit şi mobilierul tehnologic dar și cel de birouri, au fost realizate lucrări de cablare IT, iar personalul de specialitate a început relocarea inventarului specific activităţii de restaurare şi conservare către noile ateliere.

Bazele activității de restaurare în Suceava au fost inițiate în 1975 prin înființarea Laboratorului de Restaurare în cadrul Muzeului Județean Suceava. De la început aici a fost organizat ateliere diverse, care să acopere o gamă variată de tehnici: restaurare textile, pictură, lemn, ceramică, metal, investigații fizico-chimice și conservare monumente.
În 1986, sediul Laboratorului de Restaurare a fost mutat pe strada Dragoș Voda nr.14, unde a funcționat până în 2007, când vechea clădire de patrimoniu a intrat într-un proces amplu de restaurare, activitatea laboratorului fiind mutată şi desfăşurându-se în clădirea de laboratoare din apropierea Muzeului Satului Bucovinean, până la finalizarea noului sediu.

Please follow and like us:

One thought on “NOUL LABORATOR ZONAL DE RESTAURARE DIN CADRUL MUZEULUI BUCOVINEI PRINDE VIAŢĂ. ÎN OCTOMBRIE VA AVEA LOC INAUGURAREA OFICIALĂ

  • Este destul de greu de inteles desprte ce se vorbeste aici deoarece in organizarea Muzeului Bucovinei asa cum estye ea prezentata pe situl institutiei exista multe si orce, dar nu si un laborator de felul celui despre care cuvanteaza dl Flutur in calitate de director suprageneral al respectivei institutii de dat paine si circ poporului.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *