„Nu din această lume” – expoziţia „Mănăstirile trăiesc” organizată de Muzeul Bucovinei şi colaborarea cu fotograful german Oliver Mark prezentate în publicaţia germană Die Zeit

Pe data de 29 martie în publicaţia Die Zeit, ZEIT ONLINE, a fost publicată sub tiltul „Nu din această lume – În mănăstirile românești timpul se oprește. Fotograful Oliver Mark a obținut acces într-o lume care captivează”, o prezentare interesantă, inedită şi atractivă a experienţei pe care fotograful Oliver Mark a trăit-o la mănăstirile pe care le-a colindat şi imortalizat în cadrul proiectului „Mănăstirile trăiesc” iniţiat şi coordonat de Muzeul Bucovinei.

Proiectul s-a fructificat cu o expoziţie de fotografii realizate de Mark, pe care muzeul sucevean le-a expus la Suceava, acum expoziţia fiind itinerată la Muzeul Național din Liechtenstein din Vaduz, urmând ca în toamnă să fie vernisată şi la Berlin.  Expoziţia este însoţită de un catalog realizat în limba română, germană și engleză.

În articol este redată experienţa fotografului german Oliver Mark care din momentul în care „urca pe drumul abrupt către mănăstirea românească de călugări Sf. Ioan Iacob Corlățeni, pentru a imortaliza în imagini pe parcursul a cinci zile, la 1300 de metri altitudine, viața monahală, bănuia deja că aceste zile nu vor fi ceva ce aparţine acestei lumi”.

Publicaţia germană prezintă şi colaborarea lui Oliver Mark cu directorul muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, împreună cu care „a conceput o expoziție, un proiect ambițios în trei țări”.

„Începând cu 2016, Muzeul Național din Liechtenstein, Vaduz, a drulat un schimb de experiență culturală cu Muzeul Bucovinei din orașul Suceava. Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu caută o legătură cu Europa, o sarcină deloc ușoară. Pentru că acest peisaj cultural străvechi, multi-religios (Bucovina), riscă să fie marginalizat ca regiune de graniță între Europa Centrală, Europa de Sud-Est și Europa de Est. Astăzi partea de nord aparține Ucrainei, iar partea de sud aparţine României. În acest spaţiu se găsesc și mănăstirile moldovenești, care sunt recunoscute ca fiind Patrimoniu Mondial UNESCO” prezintă ziarul Die Zeit.

Publicaţia îl citează pe fotograful german care este convins că acest spațiu religios extraordinar va supraviețui. „Am realizat 800 de fotografii în cele două mănăstiri”, spune Mark. „Aș putea să le fac la fel peste zece ani, așa cum aș fi putut să le fac la fel acum zece ani. Viața de acolo va dăinui datorită liniștii care emană din această formă de viață. Și această liniște plutește deasupra tuturor lucrurilor”.

Şi cum putea să fie mai frumos prezentată experienţa fotografului german în Bucovina, în afara acestei lumi şi totuşi în ea în acelaşi timp, decât prin fraza: „Cel care vede aceste fotografii se întreabă: acești membri ai ordinelor religioase s-au pierdut în afara vremurilor, ori s-au ridicat deasupra lor? Probabil prezența lui Dumnezeu este cea care îi ridică în afara vremurilor. Îi face imuni la atracțiile lumeşti, dar rămân deschiși față de nevoile celor ce bat în poarta lăcaşului mănăstiresc. Și câteodată reușesc să facă miracole profane: în ambele mănăstiri fumatul era interzis. Oliver Mark care fuma, a respectat interdicția, și după aceea nu a mai fumat”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *