Numărul irațional pi, tăierile ilegale, calculele matematice ale Gărzii Forestiere și copacii tăiați, zece molizi tăiați pentru un transport de 18 metri cubi de cherestea

Faptul că din pădurile Bucovinei se taie ilegal, în fiecare zi, importante cantități de lemn, copaci buni pentru cherestea sau draniță, în cazul rășinoaselor, pentru foc, dacă este vorba de foioase – în principal fagul, carpenul iar în zona colinară stejarul, constituie un subiect de notorietate.

Faptul că o parte din aceste tăieri ilegale și transportul lemnului rezultat sunt depistate de Poliție și Garda Forestieră este, de asemenea, o temă predilectă a comunicatelor de presă transmise de cele două structuri ale statului.

Faptul că se publică aceste comunicate de presă nu înseamnă că s-a configurat o campanie împotriva celor care taie ilegal copaci din pădure. Faptul că măsurătorile se fac până la a doua zecimală din cubaj, face parte dintr-o metodologie legală și care ține de calcul matematic, pe care nu o cunoaștem îndeajuns, neștiind de câte ori a fost introdus în ecuație neînțelesul număr pi (3,1412 etc.) pentru fiecare buștean în parte.

Pentru cei care și-au manifestat interesul în ceea ce privește buna dimensionare a tăierilor ilegale de copaci din pădure, prezentăm două noi comunicate de presă. Dacă cei interesați vor introduce în cifrele prezentate în înștiințările oficiale și numărul irațional pi, prin metodă inversă de calcul, cu cifrele puse la dispoziție, ar putea afla câți copaci tăiați erau transportați fără acte în cele două cazuri.

La 24.01.2019, orele 12:00, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei au oprit pentru control pe DN 2, pe raza comunei Drăgușeni, autoutilitara care era condusă de către un șofer de 48 de ani, din comuna Cornu Luncii și era încărcat cu cherestea rășinoase cu volum total 18,00 m.c. conform avizului de însoțire seria emis la data de 24.01.2019, ora 01.55.39, cu punct de încărcare o societate din județul Vaslui, aviz întocmit de către o firmă din Brăiești.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că autoutilitara se afla la al doilea transport de material lemnos pe baza aceluiași aviz.     

S-a solicitat sprijinul reprezentanților  Gărzii Forestiere Suceava care, în urma inventarierii, au stabilit că în autocamion se află în cantitatea de 17,68 mc cherestea rășinoase.

 S-a dispus confiscarea fizică a cantități de 17,68 mc cherestea rășinoase în valoare de 11.792,56 lei, care a fost predată în custodie către Ocolul Silvic Rîșca și sancționarea contravențională firmei vasluiene transportatoare.

Cu o zi înainte, pe la  orele 20.20, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei au oprit pentru control pe DN 2(E85)  la Vadu Moldovei, ansamblul autotren marca Mercedes-Benz, condus de un bărbat de 31 de ani, din orașul Frasin.

Semiremorca  era încărcată conform avizului de însoțire cu 46,69 metri cubi material lemnos cherestea rășinoase, emis de către o firmă din Câmpulung Moldovenesc cu punct de descărcare București. În urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava a rezultat că autotrenul transporta cantitatea de 50,36 m.c material lemnos, fiind un plus de 3,67 m.c cherestea rășinoase. Firma din Câmpulung a fost sancționată cu 5000 lei conform Lg.171/2010 și a fost confiscată valoric cantitatea de 3,67 m.c cherestea rășinoase în valoare de 2451,56 lei.

Nu modificăm cifre, nu face paradă de cunoștințe în matematică. Acestea sunt informațiile pe care nu le deformăm, pentru a nu risca o notă mică la matematică.

Fondul problemei rămâne acesta:

Un om prins cu jumătate de metru cub de lemn în căruță, care a înghețat de frig o zi întreagă pentru a duce acasă câteva vreascuri, din punct de vedere uman, nu trebuie sancționat ci ajutat să treacă iarna care, precum vedem, nu are de gând să plece devreme.

Un om care a pus deasupra transportului de lemn oficializat cu documente de proveniență câteva lodve pentru el, nu trebuie încurajat, atenționat să nu mai facă această mică prostie. Dar un patron care trimite la drum, pe timp de iarnă, camioane cu lemn de foc ori cherestea fără acte, conduse de niște șoferi care cred că astfel vor câștiga bani bunicei, pentru a ieși cu familia din iarnă iar când șoferii sunt prinși pe șosele de inspectorii Gărzii Forestiere și de polițiști, cum ar trebui tratat? O întrebare retorică pentru cei care își închipuie că pădurile din județul Suceava se taie doar organizat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.