Mopan Suceava
Actualitate

O CASĂ VECHE DE 100 DE ANI SALVATĂ ÎNTR-O ZI PRIN PROIECTUL BUCOVINA BRUNCH. PUTNA – ȚARA AUTENTICĂ

Un eveniment de excepție, promovat de oameni deosebiți din societatea civilă a județului Suceava se petrece astăzi la Putna. Țara Autentică Putna, ADER, iaBucovina și APT Bucovina au organizat BUCOVINA BRUNCH. PUTNA – ȚARA AUTENTICĂ.
Aproape 50 de voluntari au participat azi la demontarea unei case vechi de un secol, din Putna, și mutarea acesteia într-un spațiu nou, alături de acum cunoscuta Casă Muzeu Putna din localitate. Terenul pe care urmează să fie reconstruit acest obiectiv de arhitectură tradițională aparține familiei Emilia Bâcu, un dascăl de excepție, legendă vie pentru comunitatea din Putna, care are în proprietate și casa muzeu mai sus amintită și de care are grijă în continuare împreună cu copiii și nepoții, la vârsta ei venerabilă.
Azi dimineață, la șantierul vechii case ce urma a fi demontată, au răspuns prezent pe lângă organizatori și colaboratorii acestora, specialiști de la Muzeul Bucovinei, Serviciile Etnografie și Restaurare, zeci de voluntari din Putna, din județ, din întreaga țară și din străinătate. Au pus umărul la acest important proiect, tineri veniți din Hunedoara dar și din Lyon – Franța care au ajutat la buna realizare a proiectului. Bârnă cu bârnă, casa cea veche a fost pusă la pământ, fiecare dintre acestea fiind însemnate cu meticulozitate pentru ca să fie reasamblate în noua locație.

Pascal Garnier, inițiatorul acestui proiect, alături de partenera sa, Daniela, profesor la Școala Putna, au pus la cale această acțiune cu doi ani înainte, atunci când au aflat că o casă construită cu mai bine de un secol urmează să fie vândută împreună cu terenul aferent. „Am luat decizia, după ce am aflat pe ultima sută de metri că această casă, veche de peste un secol, va fi demolată, să o cumpărăm. Nu ne-am gândit că o vom transforma într-o casă de locuit pentru noi. Am decis împreună cu Daniela ca această construcție să rămână pentru comunitate. Am aflat că terenul este deja cumpărat de un cetățean din București. Ne-am adresat fostului proprietar, domnului Aionițoaie, care ne-a spus că bucureșteanul nu este interesat de casă. Tot prin intermediul acestuia am aflat că domnul de la București este dispus să ne vândă casa. Imediat am cumpărat-o pentru suma de 2800€. Trebuie să precizez că, înainte de a o cumpăra, m-am consultat cu domnul Cristi Cureleț, șeful Serviciului Restaurare de la Muzeul Bucovinei, care a certificat vechimea și valoarea acestei clădiri și ne-a recomandat să o achiziționăm pentru a fi repusă în circuitul muzeal bucovinean. Am plătit banii ceruți și am luat decizia, împreună cu domnișoara Magda Grădinariu, de la „Ia Bucovina„ să reașezăm casa în perimetru pus la dispoziție cu generozitate de familia Bâcu, alături de casa Muzeu Putna. Specialiștii de la Muzeul Satului Bucovinean din cadrul Muzeului Bucovinei, doamnele Violeta Enea și Iustina Humă, au fost alături de noi în operațiunea complexă desfășurată în această zi, de relocare a casei tradiționale și, totodată, în efortul de a revalorifica un tezaur încă neevaluat, dar cu certitudine foarte valoros, care va face obiectul unei expoziții permanente în noua casă muzeu care se va ridica la Putna, în spațiul oferit de Emilia Bâcu.

Și, ca de obicei, în astfel de evenimente, participanții au fost răsplătiți cu un brunch pe cinste. Delicioasele merinde  pregătite de către localnicii gospodari după rețete străvechi din produse naturale din sat au răsplătit efortul participanților la acest proiect deosebit de recuperare a patrimoniului cultural tradițional. Localnicii din Putna au pregătit preparate gastronomice specifice zonei pentru ca cei care au muncit să fie răsplătiți pe măsura efortului depus. Produsele au fost pentru toate gusturile, de post și de frupt și au fost însoțite de băuturi tradiționale din Bucovina.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *