O conștiință emblematică a Sucevei, generalul în rezervă și profesorul Mihai Filip, a încetat din viață. Împlinise 95 de ani la jumătatea anului trecut

Generalul în rezervă Mihai Filip, veteran de război, fost director al Școlii nr.1 din Suceava, s-a stins din viață, la vârsta de 95 de ani și jumătate. Cei care l-au iubit și respectat pot să își ia rămas bun de la el începând din această seară când trupul neînsuflețit al venerabilului ostaș va fi depus la Paraclisul Bisericii „Sf. Înviere” din Suceava. Slujba de înmormântare se va desfășura vineri, 4 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00.

O demnă recomandare a făcut-o generalul Mihai Filip, cuvinte preluate de Radiotop Suceava, cu prilejul Zilei Veteranilor, anul trecut.
Cu voia colegilor de la postul de radio sucevean, transcriem o parte din cea ce au transmis dânșii, de Ziua Veteranilor de Război, din primăvara anului 2018:
”Domnul general Filip a vorbit despre faptul că mulți au fost și puțini au rămas, vârsta și bolile doborându-i pe foarte mulți dintre colegii săi de arme. Mihai Filip nu doar că a luptat cu arma în mână pe front pentru această țară, dar a luptat și cu creta, cu stiloul și cu pixul în mână pentru ca aceasta țară să aibă oameni școliţi. Domnul Filip a fost profesor și director al Școlii Generale nr. 1 din Suceava chiar de la înființarea acestei unități de învățământ, la începutul anilor ’60 (…) Este obligatoriu ca generalul și profesorul Filip să nu fie ocolit.
Este obligatoriu ca Mihai Filip să primească titlul de cetățean de onoare al județului, dar și distincția „Meritul Bucovinei” pe care Consiliul Județean a bătut-o în cinstea Anului Centenar. Evident, și Primăria Suceava ar trebui să-i acorde domnului Filip titlul de cetățean de onoare al municipiului, dacă nu a făcut asta până acum. A, și ar trebui și ca numele generalului și profesorului Filip să fie trecut în „Cartea valorilor bucovinene” deschisă la Prefectura Suceava. Și dacă tot e anul Marii Uniri, frumos ar fi ca Primăria, Consiliul Județean și Prefectura să se unească și să organizeze un eveniment comun în onoarea lui Mihai Filip. Cum când? În ziua în care acesta va împlini frumoasa vârstă de 95 de ani.”

Generalul în rezervă, profesorul Mihai Filip a încetat din viață , într-un spital din București. Trupul neînsuflețit al veteranului de război Mihai Filip va fi depus în această seară în paraclisul bisericii ”Sfânta Înviere”, din Suceava. Vineri, 4 ianuarie, începând cu ora 10.00 va fi oficiată slujba de înmormântare.

Mihai Filip s-a născut pe data de 6 august 1923 în satul Văculești, de lângă Dorohoi. A făcut școala de învățători la Șendriceni – Botoșani și din 1942 și-a început cariera didactică la Tereblecea, în partea de nord a Bucovinei, aflată acum pe teritoriul Ucrainei.
După un an, în 1943, a fost convocat la Școala de ofițeri de rezervă de la Ineu. În luna august a anului 1944, în cadrul școlii, a participat direct la confruntările cu armata hortisto-maghiară, în apropierea orașului Arad iar pentru faptele sale de arme, a fost decorat. După război și-a continuat activitatea în învățământ, ca adjunct al secției regionale de învățământ din județul Suceava. A urmat în aceeași perioadă cursurile Facultății de Istorie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În 1955 s-a căsătorit cu Elisabeta Corneanu, cadru didactic, directoare a Liceului Pedagogic Suceava. În anul 1963, Mihai Filip a fost numit director al Școlii Generale Nr.1 din Suceava. În anul 2008 a primit titlul de “Cetățean de onoare” al municipiului Suceava și Emblema de onoare a Armatei Române.

Foto: Radiotop Suceava. Mulțumim!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *