O lume minunată: O ședință care se urnește din ce în ce mai greu, gânduri ale organizatorilor responsabili

Dragi prieteni, aventurile nocturne ale vedetelor de la ”Capșa Mică”, se apropie de sfârșit. A fost pentru ei o noapte de pomină, încă nu a cântat cocoșul, dar timpul are tot mai puțină răbdare cu ei. Deja crepusculul evidențiază undeva la orizont,  e cerul limpede al sfârșitului de noapte, lângă antenele puse pe grinzi cu zăbrele de pe clădirea Telefoanelor,  steaua pâlpâindă a luceafărului, singura rămasă de veghe, dintre toate miile care au călăuzit pașii artiștilor de-a lungul ceasurilor scurte ale acestei minunate nopți de vară. Ei nu se grăbesc, caută în continuare cele mai bune soluții pentru ca noua ”Capșă Mică”, să nu mai fie, încă de la reînviere, un nou eșec. De aici și  îngrijorările organizatorilor ședinței de reconstituire a cenaclului.

Iată care este titlul acestui penultim capitol din epopeea nocturnă a valoroșilor artiști:

 

O ședință care se urnește din ce în ce mai greu, gânduri ale organizatorilor responsabili

 

Oameni buni! Oameni buni! Ascultați-mă o clipă! Mă rog, câteva minute, dar nu o luați razna!  Ne-am verificat deja posteritatea prin locațiile pe care le-am parcurs în această frumoasă noapte. Am constatat că singurul personaj în viață din acest mobilizant scenariu prin care Roșca ne-a scos de sub pământ, este VV. Un interpret predestinat al unui rol este marcant în cealaltă lume: Ne ține minte pe toți și ne pomenește pe unde apucă,  în călătoriile sale zilnice de la Piața mare din centrul orașului, până la Piața mică din George Enescu și înapoi, ba chiar și prin autobuze.  Să îl felicităm deci pe VV și să îi acordăm, dacă nu un premiu, măcar o diplomă omagială iar dacă nici asta nu se poate, barem niște aplauze!

VV simțea, la ceas de noapte, că se întâmplă ceva în jurul său, așezat fiind pe un ziduleț de piatră de jumătate de metru înălțime inspirat de zidurile Cetății de Scaun, dar cu protecția din beton distrusă de acidul găinațului de porumbel . Nu știa de unde vine acel simțământ că cineva în jurul său îl pomenește într-un discurs, cu gândul că cel mai bine ar fi să stea liniștit, să asculte cuvintele care îi treceau prin cap ca niște săgeți miloase, activându-i toate sinapsele și toți neuronii, în ceea ce va putea deveni aventura  întregii sale vieți. Plus că mai auzea, ca dintr-o altă lume, niște aplauze puternice, prelungite.

Ion Cozmei, Aurelian  Ciornei, Aurel Tudose, Traian Straton, Vasile Mucea, Florin Hău, Dante Gurtesch, Mugur Geu, caricaturistul Zebi, profesorul  Ion Huzdup, fiul poet nerecunosut ante mortem de taică-su, Doru Huzdup, și ceilalți participanți la reconfigurarea Cenaclului Capșa Mică, au terminat rapid aplauzele destinate solului venit din cealaltă parte a lumii, dorindu-și toți ca acest eveniment  să fi avut loc cu multă mediatizare, cu cameramani și reporteri, cu public, cu sala plină, cu bătăi din palme și recunoștință de la fani.

Pandemia a încurcat socotelile, gândea Ion Cozmei și nu numai el.  Dar putem,  socotește dânsul, să extragem din această dramă pe care o trăiesc cei de deasupra, o bună concluzie: Pleacă de acolo, vin la noi, în eternitate. De fapt, aici este mai comod. Deși creațiile noastre nu mai pot fi modificate în ceea ce privește opera deja tipărită, ortografia, ortoepia și punctuația din acele cărți,  avem în schimb timp berechet să reinterpretăm mesajele pe care am dorit să le transmitem prin acele cuvinte, cântece sau mă rog, prin creațiile noastre artistice , posterității.  Critici cu ștaif  care să își aducă aminte de noi și să publice volume de cercetări ale operei noastre,  sunt tot mai rari. Cititori, tot mai puțini. Dar nu suntem pierduți.

Roșca ne pune pozele într-o carte, câteva  crâmpeie din munca noastră de creație, am auzit și de un CD pentru rapsozi, dragii de ei.  I-am lipit ca abțibild ideea asta pe unul dintre visurile sale. Dacă nu se ține de cuvânt, îl abandonez  și voi continua să îi aștept pe alții mai pricepuți și mai empatici de deasupra dar și pe cei care cu doar puțini ani în urmă ne aplaudau, ne lăudau și dinaintea copârșeului vorbeau despre perenitatea moștenirii noastre, îi așteptăm aici, dedesubt.

Și tot la Capșa Mică, cea de dincoace, vor fi judecați dacă ne-au uitat, vor fi primiți cu mare cinste dacă ne-au lăudat, ori măcar ne-au pomenit ocazional și după ce sicriele noastre au fost coborâte în pământ. Mă mai gândesc la asta.

Aurelian Ciornei privește oarecum cu detașare fauna poeților nepereche așezați de-a valma și aruncându-și fraze necuviincioase unul altuia.Îi vede și pe profesorii cu suflet de artist, pe inginerii neîmpliniți în meseria lor.  Îi vede pe artiștii populari, mândria lui, așezați într-un grup pe alte două băncuțe din micul părculeț de la Sucramin. Tudose și Straton se ciondănesc, se pupă, iar se ciondănesc, iar se pupă iar sărmanul Vasile Mucea, cu scripca în poală se uită la ei când cu îngăduință, când nedumerit, când făcându-și cruci mari cu amândouă mâinile. Cumetrii ăștia nu se liniștesc nici în mormânt! Greu de scos în lume amândoi odată. Dar o le dau de lucru la urmă, să facă spectacol de încheiere a ședinței. Atunci să-i văd! Iar Aurelian Ciornei face cu ochiul rapsodului Mucea, să aibă scripca pregătită iar bilcanul înțelege mesajul.

Iată cum, după ce spiritele s-au destins, Ion Cozmei,  cu Aurelian Ciornei și Vasile Mucea  în prezidiu, acesta din urmă nițel nedumerit de ce Aurel Tudose, vecinul de peste apa Sucevei , nu a fost nominalizat pentru a gestiona prima ședință transcedentală a Cenaclului Capșa Mică, a declarat-o deschisă.

Pentru economia textului, autorul face precizarea că deși a avut multe voturi, Aurel Tudose nu a fost acceptat în prezidiu din cauza trecutului său de sindicalist vocal. Iar Mugur Geu și Dante Gurtesch…, dar vom vedea mai încolo.  

Capitolul următor  ar fi urmat să fie dedicat doar discursurilor celor trei corifei ai culturii sucevene aflați în prezidiu. În bună parte, chiar așa s-a și întâmplat. Până când cei doi temperamentali fondatori ai Cenaclului Capșa Mică au pornit gâlceava. Vedem îndată.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *