O medalie de bronz și o mențiune pentru elevii suceveni participanți la ediția a 14-a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

În perioada 14-21 noiembrie 2021 s-a  desfășurat  Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021 (IOAA –Columbia 2021), ediția a 14-a.

România, alături de alte  62 de țări din întreaga lume a fost reprezentată la această olimpiadă de către două echipe formate din cate câte  cinci elevi, coordonați de trei team leaders, care a format lotul României.

Selecția lotului României, respectiv al celor două echipe s-a realizat în cadrul Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității Ștefan cel Mare din Suceava,  care a avut loc la Suceava, județ Suceava, 26-29 iulie 2021.

La IOAA –Columbia 2021 din cauza pandemiei, fiecare țară participantă la această olimpiadă și-a reunit lotul reprezentativ într-o singură locație iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către  țara organizatoare,  Columbia.

Elevii   monitorizați audio- video au susținut următoarele probe: 1) Analiză de date (3ore), 2) Fizica Soarelui (2ore), Proba teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore) și Proba de planetarium (45 de minute).

După terminarea fiecărei probe lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia spre corectare, Comitetului Științific (Jury),  juriu format din oameni de știință din țara organizatoare.

Din județul Suceava a participat elevii Sîrghi Dragoș Andrei și Pavel Maurizio,  care au fost pregătiți la clasă de către prof. Amorăriței Carmen și prof.Golda Sorin iar la cercul de astronomie de la Palatul Copiilor respectiv la grupa de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava au fost pregătiți de către prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume. Înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiată de către  cinci țări, inclusiv Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomiei în viitor.

 În anul 2014 Romania a organizat la Suceava a 8-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica la care au participat 44 de echipe din 37 de țări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educației Naționale, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, ISJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.

 

Premiile obținute de lotul României, astăzi 21 noiembrie 2021:

Nr.

crt

Numele și prenumele

clasa

Unitatea de învățământ

Localitate

Județ

Premiul

Echipa 1

 

1.

OROS VLAD -ȘTEFAN

XI

Liceul Teoretic Grigore Moisil

Timișoara

Timiș

     Medalie de aur

2.

CIURESCU RĂZVAN MIHAIL

XII

Liceul Internațional de Informatică

București

București

Medalie de bronz

3.

TUȘ TRAIAN

X

Colegiul Național Gheorghe Șincai

Baia Mare

Maramureș

Medalie de argint

4.

PAVEL MAURIZIO

XII

Colegiul Național Ștefan cel Mare

Suceava

Suceava

Medalie de bronz

5.

GROSU TEODOR-IONUȚ

XII

Colegiul Național Gheorghe Vrânceanu

Bacău

Bacău

Medalie de bronz

Echipa 2

 

1.

MARIN ANDREI

XII

Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu

București

București

Medalie de argint

2.

SÎRGHI DRAGOȘ

ANDREI

XI

Colegiul Național Ștefan cel Mare

Suceava

Suceava

Mentiune

3.

HĂRĂBOR DARIA TEODORA

XII

Colegiul Național Vasile Alecsandri

Galați

Galați

 

Medalie de bronz

4.

NECULA VLADIMIR-GEORGE

XI

Liceul Internațional de Informatică

București

București

Medalie de bronz

5.

DUMBRAVĂ VICTOR IOAN

XII

Colegiul Național Mircea cel Bătrân

Constanța

Constanța

Medalie de bronz,

 

TEAM  LEADERS

 

1.

Lect.univ.dr. PÎRGHIE CRISTIAN

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

Suceava

Suceava

 

2.

Prof.dr.

CRĂCIUN PETRU

Inspectoratul Școlar Județean

Suceava

Suceava

 

3.

Prof. PĂUNESCU VICTOR

Liceul Tehnologic Dacia

București

 

 

SUPERVISORS

 

1.

Prof. ȚĂRAN OANA

Colegiul Silvic Bucovina

Câmpulung Moldovenesc

Suceava

 

2.

Prof. LUPESCU NICOLETA

Colegiul Silvic Bucovina

Câmpulung Moldovenesc

Suceava

 

3.

Prof. DRĂGAN VIOLETA

Colegiul Silvic Bucovina

Câmpulung Moldovenesc

Suceava

 

4.

Prof. ANASTASIU GABRIEL

Colegiul Național Dragoș Vodă

Câmpulung Moldovenesc

Suceava

 

 

Organizatorii au adus mulțumiri Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc care  a asigurat cheltuielile pentru  cazare și masă pentru lotul României la Hotelul ȘANDRU din  Câmpulung Moldovenesc, județ Suceava, precum și altor instituții:

Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc pentru realizarea materialelor promoționale, pentru logistică, pentru organizarea timpului liber a lotului României la IOAA-2021 și pentru implicarea profesorilor voluntari pentru buna desfășurare a probelor scrise. Mulțumim doamnei director Alina Elena Cuciurean.

Colegiul Național Dragoș Vodă din Câmpulung Moldovenesc pentru logistică și implicarea unui profesor în buna organizare a probelor scrise.

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Societatea  Științifică Cygnus-centru UNESCO implicați în organizarea  și desfășurarea IOAA –Columbia 2021.

Sponsori: Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava,  Eximprod Power System, Yanis Prodcom, Dor de Munte, SC.Pușcău Vicovu de Sus.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *