O ROMÂNIE NOUĂ?…

Vrem o Românie noua – au scris, între altele, hackerii pe site-ul spart al PSD.
Nu cred că o Românie nouă este de dorit și sper din tot sufletul ca așa ceva să nu se poată face niciodată și nici să nu se (mai) încerce. Chiar dacă, precum arată inclusiv astfel de sloganuri, unii au ajuns în pragul demenței – o demență pe care o preconizează și vor să o aplice, cu forța, ca tratament de creștere, României. Firește că asta, în viziunea mea, în iresponsabilitate totală.

O țară se face și crește anevoie. Tot așa și cetățeanul ei, care nu devine nici el peste noapte apt de orice faptă, înțelegere, asumare. Poate că ar trebui să ne uităm ceva mai des în istoria proprie și să o privim mai insistent. Ca să vedem când am devenit în proporție suficientă proprietari, când am ieșit din bordei, când ne-am alfabetizat și când asta ne-a folosit ca să ne construim (întrucât nu diplomele în sine, chiar măsurate cu hectarul, construiesc oameni) și tot așa. Poate, pe urmă, ne întrebăm și dacă este într-adevăr o opțiune de îmbrățișat fără rezerve să vrei ”o țară ca afară”.

Eu (cetățean, contribuabil și votant român) nu doresc, în orice caz,o Românie nouă. Eu doresc aceeași Românie – tot mai bună însă în toate privințele și pentru toți românii. Nu România este problema, ci unii români sunt o problemă a României! Și mă tem că, în majoritatea lor, acești români care au devenit o problemă a României sunt cei fără destul discernământ, fără destulă autonomie de orientare, de judecată, de evaluare a realității.

Nu este vorba de a nega evidența unor neajunsuri și cauze reale de nemulțumire, dar singura cale – nu perfectă, dar cel mai puțin riscantă – trebuie să rămână cea a echilibrului, a rațiunii, a dialogului și a altor astfel de mijloace pe care le-a experimentat în istorie și le-a impus ca soluție democrația. Orice radicalism este de rău augur!
Dar nu cred, nu pot să cred, de fapt, că sunt români cei cei care vor o Românie nouă. (A.B.)

Imaginea reprezentativă este cea propusă de autorul editorialului ( n.r.)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.