O tonă de artificii și petarde confiscate de polițiști în ajunul Anului Nou, în județul Suceava. Dosare penale pe bandă rulantă pentru ”comercianți”

În urma controalelor efectuate în piețe dar și urmare a unor sesizări din partea cetățenilor, polițiștii au confiscat aproape o tonă de materiale pirotehnice (peste 7500 bucăți) în valoare de peste 55.000 lei

Întrucât majoritatea incidentelor generate de materialele pirotehnice se petrec în perioada Sărbătorilor de Iarnă, având în vedere riscurile sporite la care sunt expuși în special copiii ca urmare a utilizării unor astfel de materiale, polițiștii acționează permanent pentru identificarea la timp a celor care nu respectă legislația și pun în pericol sănătatea celor mici.

Și în ajunul Anului Nou, polițiștii au efectuat controale în mai multe zone de pe raza județului și au confiscat articole pirotehnice, întocmind dosare penale celor care nu au respectat legislația specifică.

La 31.12.2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Suceava, au surprins în flagrant în diverse piețe, parcări sau complexuri comerciale din municipiul Suceava, 12 persoane, respectiv: 7 localnice cu vârste între 32 și 59 de ani, o femeie de 55 de ani din comuna Stroiești, un bărbat de 29 de ani din comuna Grămeşti,  un bărbat de 36 de ani din comuna Şcheia, un bărbat de 24 de ani din comuna Ipotești și un localnic de 26 de ani, care comercializau ilegal, fără a fi autorizate, 6.396 bucăți de articole pirotehnice din diverse categorii.

Articolele pirotehnice  în valoare totală de aproximativ 52.200 lei şi o greutate de circa 690 de kg au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

În cauză au fost întocmite 12 dosare penale pentru comiterea infracţiunii de „operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce vor fi soluționate procedural.

La 31.12.2019, ora 13.06, un echipaj din cadrul Poliției municipiului Fălticeni a identificat în Piața Agroalimentară din localitate, un localnic de 30 de ani, care deținea ilegal și comercializa de pe capota autoturismului și de pe o masă din apropiere, 1.053 bucăți de articole pirotehnice din diverse categorii.

Articolele pirotehnice în valoare de circa 1.500 lei au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce va fi soluționat procedural.

La 31.12.2019, în jurul orei 15.10, o patrulă din cadrul Poliției orașului Gura Humorului a identificat pe strada Piaţa Republicii din localitate, un localnic de 50 de ani care avea la vânzare 192 de articole pirotehnice de diverse categorii, fără documente legale de provenienţă şi fără autorizaţie de comercializare.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, bărbatul a comercializat deja materiale pirotehnice în valoare de 120 lei, sumă ce a fost ridicată în vederea confiscării.

Articolele pirotehnice în valoare de circa 200 lei au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce va fi soluționat procedural.

Polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru cei care vor să folosească petarde și artificii. Conform legislației în vigoare, „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.”

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Polițiștii mai amintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  4. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Ce riscă cei care nu respectă legea:

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. 

 În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii  unor venituri  facile prin care se eludează  legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea  organelor de poliţie a  faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul  articolelor pirotehnice.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.