O troiță ridicată în memoria luptătorilor anticomuniști din Bucovina, va fi dezvelită pe 8 iulie la Vicovu de Jos de către Asociația Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”

Joi, 8 iulie 2021, comuna Vicovu de Jos va găzdui un eveniment deosebit, dezvelirea unei troițe închinate memoriei luptătorilor voluntari care s-au jertfit în Rezistența armată anticomunistă din Bucovina.

Inițiativa realizării acestui monument aparține Asociației  Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”.  Troița a fost ridicată în centrul comunei Vicovu de Jos, în dreptul clopotniței de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, în locul unde locotenentul  Vladimir Macoveiciuc, conducătorul celui mai important grup de Rezistență anticomunistă din Bucovina de după cel de-al doilea război mondial și-a pierdut viața în zorii zilei de 8 iulie 1946.

După ceremonialul de dezvelire a troiței, care va începe la ora 16.00, va fi oficiată  o slujbă religioasă de sfințire  a monumentului și pentru pomenirea ostașilor voluntari din Batalionul Fix Regional Bucovina, de către PS Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhimandritul Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, preotul Ionel Constantin Maloș, protopop de Rădăuți și preoții parohi din Vicovu de Jos.   

 Garda de Onoare asigurată de Ministerul Apărării Naționale va prezenta omagiul militar celor căzuți întru apărarea patriei și a identității neamului românesc, în sunetul muzicii militare.

Acesta este primul monument comemorativ din Bucovina care este dedicat Rezistenței anticomuniste.

Acțiunea se va executa în comun cu Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei.

Prezentăm în cele ce urmează programul evenimentului, așa cum a fost realizat de Asociația Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *