Evenimente

O zi de sărbătoare la Școala ”Ion Vicoveanu”, din Vicovu de Jos

Comuna Vicovu de Jos a început sub cele mai bune auspicii această săptămână. Luni, pe 14 noiembrie, Școala  Gimnazială ”Ion Vicoveanu” și-a sărbătorit dascălii veterani iar proiectul educațional ”Pagini din istoria școlii mele”  în care a pus tot sufletul profesoara Pompilia Țugui, directorul instituției de învățământ cu trecut bicentenar, a fost completat cu un alt eveniment: Sfințirea unei Troițe realizate de artistul vicovean Vasile Fusa, meșter în sculptura lemnului, dedicată tuturor slujitorilor școlii vicovene.

Într-un articol precedent am  prezentat câteva detalii din istoria Școlii ”Ion Vicoveanu”, din Vicovu de Jos. Le vom relua, după ce vom relata câte ceva din felul în care s-au desfășurat toate cele ale sărbătorii, într-o frumoasă zi de toamnă, dacă nu însorită, cu siguranță potrivită pentru jumătatea lunii noiembrie.

Mai întâi, un sobor de preoți ai bisericilor din comună, avându-l alături pe părintele Vasile Popescu, cel care a păstorit zeci de ani comunitatea ortodoxă a Vicovului de Jos, au oficiat o slujbă de sfințire a Troiței. Alături a fost primarul Vasile Țugui, directorul școlii, Pompilia Țugui, dar și artistul Vasile Fusa, cel care a sculptat lemnul, l-a închegat la un loc și a așezat acest monument lângă Școala ”Ion Vicoveanu”.

Părintele Vasile Popescu a adresat cuvinte de încurajare pentru tânăra generație, dar și pentru părinți, prezenți în număr foarte mare la eveniment, pentru continuarea tradiției cărturarului Ion Vicoveanu, a predecesorilor săi dar și a celor care au venit la catedră după el, îndemn către învățătură pentru cei mici, preocupare cât mai multă în acest sens, pentru părinți.

A urmat spectacolul mult așteptat de toată lumea. Copilașii de la grădiniță, micuții din clasele primare, mai serioșii elevi din clasele gimnaziale, fetițe și băieți frumoși și talentați. Au cântat, au dansat, au fost fotografiați, au fost filmați iar evoluțiile lor au fost, multe dintre ele, distribuite rapid pe rețelele de socializare, spre încântarea celor care nu au putut participa la sărbătoare. Lacrimi de emoție s-au văzut mai mult în ochii părinților care s-au bucurat, fiecare în parte, de talentele nebănuite ale prichindeilor, dar și în cei ai dascălilor care i-au îndrumat, și care au reușit, prin munca de regie, prin repetiții și bună construire a scenariilor, să ofere publicului un spectacol fără cusur.

Nu trebuie omisă o altă componentă, la fel de importantă a sărbătorii Școlii ”Ion Vicoveanu”: O expoziție cu bucate specifice mijlocului de toamnă, roade ale pământului dar și bunătăți ieșite din mâinile dibace ale gospodinelor, mai mici și mai mari.

Foarte apreciată, în acest mini – târg de toamnă a fost o altă inițiativă, aceea de a dona cărți sub egida ” O carte în dar pentru școala și grădinița mea”. Alături de coșurile cu fructele toamnei, au fost așezate coșuri cu cărți, oferite în dar. Semn frumos că plăcerea lecturii continuă să fie susținută în Școala ”Ion Vicoveanu”, atât de dascăli, cât și de părinți, nemaivorbind despre copiii cărora le sunt destinate de fapt aceste minunate daruri.

A urmat întâlnirea cu dascălii veterani ai Școlii, care au predat, rând pe rând, ștafeta către noua generație. Sala de la etajul școlii a fost cadrul acestei întâlniri între profesorii, învățătorii, educatorii de ieri și cei de acum. O evocare a istoriei instituției de învățământ cu trecut bicentenar, care de mai bine de o sută de ani funcționează chiar în clădirea, ridicată în 1911,  care a găzduit evenimentul, a oferit un bun prilej de aducere aminte. A fost și un recital de pian iar directorul Școlii ”Ion Vicoveanu” din Vicovu de Jos, profesoara Pompilia Țugui, a oferit diplome vechilor dascăli ai școlii, veniți la eveniment din cele mai  îndepărtate locuri. Și din felurite colțuri ale țării, dar și din străinătate chiar.

De remarcat implicarea Primăriei comunei Vicovu de Jos, primarul Vasile Țugui fiind cu sufletul și nu numai, partener de nădejde. Pentru învățătoarea lui, doamna Eufrozina Burciu,  el a rămas de altfel același ”Vasilică”, băiatul frumușel și deștept de acum aproape cinzeci de ani.

Alături de veteranii învățământului vicovean care au rămas în mijlocul comunității, trebuie remarcată prezența profesorului Victor Iosif, cel care a realizat revista ”Generații” a Școlii ”Ion Vicoveanu”, omul care s-a implicat și se implică în continuare cu tot sufletul în conservarea istoriei scrise și nescrise a acestui colț de lume, scriitor talentat, cercetător, monograf dedicat, perseverent și neobosit.

 

Date istorice

 

Școala primară de stat din Vicovu de Jos – centru este înființată de administrația austriacă în anul 1804”. Astfel cea mai veche atestare pentru școala din Vicovu de Jos – centru apare în „Anuarul învățământului primar din regiunea XIV Cernăuți pe anul 1929” întocmit de Emilian Săhlean, unde se menționează ca dată de înființare a școlii anul 1804.

Școala funcționa și în 1837 la Vicovu de Jos așa cum rezultă dintr-un memoriu din 15 mai 1837 al episcopului ortodox Eugen Hacman adresat împăratului Francisc al II al Austriei.
„Statistica școlilor primare din Bucovina în anul 1913” amintește că în 31 decembrie 1913 la Vicovu de Jos funcționa „o școală română cu 5 clase deschisă în septembrie 1852”.
Despre o școală cu două clase, construită și deschisă în 1860 la Vicovu de Jos se vorbește și în Schematismus der Bukowiner Volksschulen und Lehrer din 1894 la Cernăuți.

Într-un „Memoriu” din 1954 se face o evaluare a infrastructurii școlare existente și a funcționalității clădirilor. „ Localul școlii de 7 ani, Vicovu de Jos Centru, a fost construit în anul 1911, special pentru școală. Localul cuprinde 6 săli de clasă, la fel de mari, o sală de clasă mai mică, folosită ca grădiniță, o cancelarie și o locuință pentru director.”

Putem deduce astfel că localul școlii așa cum a fost construit în 1911 (Școala primară de Stat „Francisc Iosif I”) nu a suferit transformări în perioada interbelică și s-a păstrat la fel și după al II-lea război mondial.

Școala este extinsă în 1976 când sunt adăugate, spre primărie, 4 noi săli de clasă (două la parter și două la etaj).

În 1980 se formează 12 clase de la cele 8 care existau în 1969 iar în anul 2000 s-a ajuns la 13 săli de clasă și 5 săli pentru grădiniță, incluzând un laborator de biologie, un laborator de chimie-fizică, un laborator de informatică și o bază sportivă cu teren de bitum și o sală de sport.
Treptat corpurile școlii s-au înmulțit și modernizat, aliniindu-se standardelor naționale și europene, răspunzând astfel nevoilor și intereselor preșcolarilor și elevilor. Astăzi, Școala ”Ion Vicoveanu” are 13 săli de clasă și 12 săli de grupă distribuite în trei corpuri distincte, o bază sportivă cu teren de bitum și o sală de sport.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *