Omul în căruciorul de sub coviltirul de plastic. O dramă

Adrian Ene stă aproape nemișcat  în căruciorul său cu rotile, de aproape două luni, în micul spațiu verde de lângă buncărele de gunoi din fața magazinului Albina. Are amenajată un fel de prelată pe care noaptea o trage deasupra, pentru a se proteja de ploaie și, poate,  și de frig. În jurul său miroase îngrozitor. Are un picior amputat de la genunchi iar la cel de-al doilea i-au fost amputate degetele. Spune că, deși este din municipiul Botoșani, unde a locuit în copilărie pe Strada Primăverii, într-un apartament și are două surori, el vrea să trăiască în Suceava.

Are 47 de ani, este de 14 ani în acest oraș și nu vrea să plece nicicum în altă parte. Nu are încredere în sistemul de protecție socială, nu vrea să fie integrat în acesta. Nicidecum la Centrul ”Lumină Lină”, unde sunt atât de multe restricții, plus că dimineața trebuie să iasă iar în oraș. Dar de ce să nu rămâi în oraș, în triunghiul verde din zona Albina. Această zonă o cunoaște cel mai bine.

 Ar fi lucrat cândva, spune el, ”la negru”, la spital. Tot la spitalul județean Suceava i-a fost amputat piciorul, după ce a căzut de pe o bancă din această zonă, și l-a rupt și nu s-a mai vindecat. Tot la spital i-au fost amputate și degetele de la celălalt picior.

Nu are diabet, spune el, dar se protejează. Bea doar cafea fără zahăr și tărie fără zahăr. Are opinii politice clare, primarul Sucevei nenumărându-se printre prietenii lui. Neputându-se deplasa, pentru necesitățile fiziologice ar dori instalarea alături a unui WC ecologic. Deocamdată, în fiecare zi, vine cineva care îl curăță. Altcineva i-a promis o garsonieră. Dar are nevoie și de o persoană care să-i poarte permanent de grijă. Periodic, fetele de la Ambulanță vin să îi panseze rănile de la picioare. Noaptea acestea îl dor groaznic și urlă de se aude în tot cartierul.

Piațeta din fața magazinului Albina este un loc de adunătură pentru sumedenie de  oameni care nu au cu ce să își ocupe timpul. Majoritatea tineri, ici colo câte un individ îmbătrânit înainte de vreme, care s-au împrietenit în timp cu botoșăneanul din căruciorul cu cort din plastic .  

Adrian Ene trezește simpatia trecătorilor. Nu cere nimic nimănui dar i se oferă suficienți bani pentru a-și asigura supraviețuirea de pe o zi pe alta. Prietenii săi din piațetă l-au dibuit că obține bani și l-au luat sub aripa lor. Îi cumpără țigări, băutură și cafea, ceva de mâncare, își trag și ei partea lor, astfel încât țipetele poate de durere ale acestui oropsit de soartă se îngemănează noapte de noapte, până spre dimineață, cu răgetele mânjilor turmentați de pe băncile din apropiere.

Fetele care lucrează la magazinele din zonă sunt exasperate. Ar dori ca Adrian Ene să plece în altă parte, oriunde. Pun mână de la mână să-i plătească telefonul, îi dau de mâncare, i-ar da și bani, numai să plece. Dar el nu vrea și pace. 14 ani a stat în acest mic perimetru: Spital – Albina și înapoi, aici vrea să rămână. Ele se gândesc că omul chiar nu vrea să sfârșească în altă parte iar binele nu se poate face cu de-a sila.

Acum o zi, polițiștii suceveni l-au  identificat pe Adrian Ene, ca persoană dispărută, raportată de surorile sale din Botoșani, în părculețul de lângă tomberoane, în zona Albina:

La 14.10.2020, orele 09.57, patrula de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Suceava a fost informată despre faptul că Ene Adrian, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, care figurează ca persoană dispărută, se află în Parcul din zona magazinului Albina.

Cu ocazia deplasării la fața locului persoana dispărută a fost identificată la locul indicat. Acesta se afla într-un căruț pentru persoane cu handicap, având un picior amputat, iar fiind întrebat cu privire la prezența sa în acel loc, acesta a declarat faptul că se află pe raza municipiului  Suceava de câteva zile.

S-a solicitat prin 112 un echipaj de ambulanță care să îl preia însă acesta a refuzat categoric, membrii Serviciului de Ambulanță precizând că au cunoștință despre situația lui Ene Adrian întrucât au mai primit solicitări în legătură cu acesta.

 Ene Adrian nu prezenta urme vizibile de violență pe suprafața corpului totodată acesta declarând faptul că pe timpul cât a stat în municipiul Suceava nu a fost victima vreunei fapte de natură penală.

Aspectele constatate mai sus au fost comunicate lucrătorilor din cadrul lucrătorilor din cadrul IPJ Suceava – SIC, pentru a lua legătura cu lucrătorii din cadrul IPJ Botoșani.

S-a dispus revocarea urmăririi lui Ene Adrian”.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *