Omul Mândrescu s-a întors în Spațiul natal, la Timpul potrivit, pentru o expoziție de excepție. Excelență în centrul Sucevei, excelență și unicitate la Muzeul de Istorie
Esplanada Casei de Cultură a devenit azi ”Centru” de excelență. Aici a avut loc, la ora 14, vernisajul expoziției OMUL, TIMPUL, SPAȚIUL, o expoziție de excepție, unică, care pot fi vizitată gratuit, în Galeria Pod a Muzeului de Istorie Suceava.
Ion Mândrescu, artistul care și-a alăturat creațiile în marile galerii ale lumii, lângă cele ale lui Picasso, aduce în fața publicului, 17 dintre operele sale.
Una dintre lucrări, de mari dimensiuni, bucură ochii și mințile trecătorilor prin centrul Sucevei de o bună bucată de timp, preambul la expoziția ce tocmai s-a deschis.
A venit lume multă și bună ca să se întâlnească cu marele artist, mai ales că e sucevean, și se știe că sucevenii își prețuiesc valorile.
Și pentru că vremurile nu permit adunări de lume nițel mai multă, în locuri închise, Muzeul Național al Bucovinei, cel care a pus la cale frumusețea de eveniment, a stabilit ca vernisajul să aibă loc în aer liber, după toate canoanele legilor de timp pandemic. Și bine a gândit, căci lumea a fost multă, iar spațiul pieței centrale a fost numai bun de păstrat distanța în aer liber.
Și au venit cunoscători în ale artei, colecționari pasionați, pasionați de artă, iubitori de cultură.
Iar pentru că așa se cade, la personalitate de marcă să cuvânteze nume mari, au făcut parte dintre vorbitori, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei care a fost și amfitrionul evenimentului, de altfel declarat pe față împătimit al sculpturilor maestrului Ion Mândrescu, care a spus că este unul dintre cele mai importante evenimente pe care Muzeul Național al Bucovinei le trăiește și pe care îl oferă sucevenilor, urmat de preotul dr. Gabriel Herea, ”hermeneutul” artei și a tuturor fenomenelor culturale spirituale, care a vorbit din nou meșteșugit, profund, relevant.
Nu se putea ca la un eveniment de marcă, dintre vorbitori să lipsească reprezentanți de marcă ai administrației locale, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, vicepreședintele CJ, Gheorghe Niță care au transmis cuvinte alese către”galonatul” artist care a ales acum să expună acasă.
Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a salutat evenimentul prin prorectorul prof. univ. dr. Ștefan Purici, care a transmis dorința de colaborare cu maestrul, pentru ca în cadrul unui parteneriat să fie adusă una dintre lucrările actuale sau viitoare în campusul universitar sucevean.
Și l-am lăsat mai spre final pe primarul comunei Șcheia, locul de obârșie a maestrului Mândrescu (născut la Mihoveni), pentru că Vasile Andriciuc nu a vorbit doar, emoționat și emoționant, despre întoarcerea acasă a fiului rătăcitor prin marile galerii ale lumii alături de alți titani ai culturii mondiale, ci i-a pregătit și o surpriză artistului: acordarea titlului de onoare al comunei Șcheia și o Diplomă de Excelență din partea cetățenilor, ”pentru că îl iubesc și în semn de respect”.
Și a vorbit și Cezarul, Ion Mândrescu, profund emoționat, așa cum a recunoscut, a mulțumit directorului general al Muzeului Național al Bucovinei pentru că, împreună, au găsit pârghiile de comunicare pentru a ajunge acasă și pentru a aduce o parte dintre gândurile sale imprimate în bronz, invitând publicul să vadă lucrările căci așa se exprimă el cel mai bine, spunând că după săptămâni, luni de muncă cu bronzul și focul, cuvântul se articulează mai greu, iar lucrările sale vorbesc pentru el, toată forța și energia sa regăsindu-se în ele.
”Nu mi-am dorit niciodată să mă încadrez într-o formulă. Sunt un om liber, iar libertatea înseamnă să fii serios în legătură cu ceea ce faci. Pentru mine este important să nu mă rușinez de ceea ce am realizat”, se prezintă. Sculptura este forma de existență, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume; pentru că eu vorbesc prin forme, prin volume, prin expresia volumului și prin identitatea lui” (Mândrescu despre Mândrescu).
Noi am văzut expoziția și am rămas impresionați de ce poate face omul cu ajutorul bronzului și focului dacă are sclipirea de geniu, spațiul și timpul necesar.
Vizitarea expoziției este gratuită și se va desfășura zilnic, conform programului Muzeului de Istorie Suceava, afișat pe site-ul instituției (www.muzeulbucovinei.ro), cu respectarea condițiilor legale.
Foto: Muzeul Național al Bucovinei