Mopan Suceava
Evenimente

„Opreşte cancerul de col uterin!”, ediția 2023, pe 17 noiembrie, la Teatrul ”Matei Vișniec”, eveniment al Televiziunii Intermedia în parteneriat cu Institutul Român de Oncologie Iași

Televiziunea Intermedia în parteneriat cu Teatrul ”Matei  Vișniec” Suceava și IRO Iași (Institutul Român de Incologie Iași) organizează a IX-a ediție a evenimentului „Opreşte cancerul de col uterin!”, care va vea loc pe 17 noiembrie, (când este marcată Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin).

Pe tot parcusul zilei se vor face testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV și mamografii, prin caravanele IRO Iași, în fața teatrului sucevean.

Atenție: doamnele cu vârsta între 25 și 29 de ani pot face testare Babeș Papanicolau, iar cele cu vârsta între 30 și 64 pot beneficia de testare HPV!  Mamografii gratuite pot face femeile cu vârsta între 50 și 69 ani! Documente necesare: buletin și copie după buletin.

De la ora 17:00, la Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava va putea fi urmărit spectacolul-lectură ”Cu frica în sân”, de Laura Ivăncioiu, regia Cosmin Panaite.

La 17:50 începe conferința ”Oprește cancerul de col uterin!”.

Invitatul special al ediției din acest an este  Mirela Grosu, manager Institututul Oncologic Iași, care va prezenta două campanii extrem de importante pentru sănătatea femeii: una prin care se fac testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV, alta pentru mamografii gratuite.

Vor mai lua cuvântul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, Laura Coca -coordonator județean al programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col, Irina Badrajan – medic de familie, secretar al Colegiului Medicilor Suceava, Dan Dumitrache – medic primar gineco-oncologie, Centrul Medical Bucovina, Maria Bucșineanu și Aurelia Dobromir – de la Cabinetul de Planing Familial din Policlinica Suceava, Mariana Stoleru – medic medicina muncii și  Ana Maria Balațchi, de la Centrul de Radioterapie Suceava.

Pentru ora 19:30 este programat un mini-recital de evergreen-uri susținut de un alt artist local extrem de talentat: Alin Cimpoiași.

Intrarea la eveniment este liberă, iar participanții pot să facă donații pentru sprijinirea financiară a unei paciente bolnave de cancer.

„Poate fi cumpărat, prin participarea la o licitație care va fi organizată în timpul evenimentului, un tablou realizat de o artistă talentată, Marina Pișta. Aceasta a donat o pictură specială, sub forma unui portret al unei femei suave, în sprijinul acestei nobile cauze.  (lucrarea este imaginea campaniei de anul acesta, o regăsiți pe afiș; preț pornire licitație: 300 de euro). De asemenea, se pot face donaţii, toți banii strânşi ajungând la o bolnavă care are probleme financiare”, a transmis jurnalista Adriana Dascălu Bulină, fostă bolnavă.

Evenimentul va fi moderat de  ADRIANA DASCĂLU BULINĂ – jurnalist Televiziunea Intermedia și  ANGELA ZAROJANU-manager Teatrul ”Matei Vișniec”.

La sfârșitul evenimentului, clădirea Teatrului ”Matei Vișniec” Suceava va fi iluminată în turcoaz – simbolul luptei împotriva Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. România se situează în primele locuri printre ţările europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie. Este foarte importantă depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru că atunci se poate vindeca. Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *