Mopan Suceava
Actualitate

PAGUBE MARI LA CULTURILE DE CEREALE, CARTOFI ȘI LEGUME ÎN JUDEȚUL SUCEAVA DUPĂ PLOILE ABUNDENTE DIN ULTIMA LUNĂ

Directorul Direcției Agricole Suceava, dr. ing. Haralampie Duțu, a declarat că la sfârșitul lunii iunie și toată luna iulie, precipitațiile au afectat atât zona agricolă a județului, cât și zona montană, pagubele fiind destul de însemnate, în județul nostru. ”Până la data la care vorbim, pagubele sunt pe o suprafață de aproximativ 1500 de hectare de teren agricol afectat ca urmare a precipitațiilor înregistrate. Din această suprafață, circa 200 de hectare au fost constatate de către Comisia județeană de constatare a pagubelor produse de inundații sunt considerate ca fiind culturi calamitate, producția fiind afectată în proporție de peste 30%. Aici intră toate speciile calamitate din județ, ponderea deținând-o pajiștile permanente. Au ieșit râurile din albii iar aluviunile depuse pe pajiști au dus la calamitarea acestora. Comisia județeană constituită face evaluarea pagubelor produse, este în teren, pentru constatarea celor întâmplate în fiecare localitate”, a declarat directorul Haralampie Duțu. El a arătat că necazul cel mai mare este că s-a ajuns în luna august și mai mai este de  recoltat aproape jumătate din suprafața de grâu de toamnă. Mai este orzul, orzoaica, în general toate culturile aflate în curs de recoltare, operațiune care nu a fost finalizată.

”În ceea ce privește calitatea produselor recoltate, dorința fiecărui cultivator este de a se face recoltarea în condiții optime, să aibă o producție bună pentru a-și putea valorifica marfa și să o vândă la un preț bun pentru a-și acoperi cheltuielile pentru suprafețele cultivate. În unele zone însă, la cerealele păioase, și în funcție de soiul cultivat, ar putea fi probleme legate de încolțirea în spic, mai ales acolo unde în urma furtunilor, lanurile au căzut iar boabele au încolțit. Sperăm să fie un procentaj cât mai redus iar necazurile să fie cât mai mici”.

Directorul Direcției Agricole Suceava a arătat că o problemă dificilă în județul nostru privește cultura cartofului. Precipitațiile zilnice nu au permis ținerea sub control a bolilor, în special a manei cartofului. ”La cei care au reușit să mențină cultura încă verde, mai sunt șanse să se mai depună ceva în tubercul. Dacă nu s-a intervenit sau nu au fost posibilități de a se interveni, putem vorbi despre culturi topite la cartofi. Boala se transmite de la frunză, vrej către tubercul și atunci rămâne de văzut ce sămânță vom avea pentru anul viitor”.

Necăjiți sunt și cei care cultivă legume în câmp, a transmis Haralampie Duțu. Ca urmare a bolilor care s-au instalat, sunt producători care se plâng de pierderea în totalitate a recoltei pentru anumite specii. Nu este vorba doar de roșii, vinete, ardei, chiar și culturile de varză au fost afectate pentru că apa din sol a împiedicat oxigenarea rădăcinilor iar din această cauză, plantele au murit.

”Nu ne putem exprima acum în ce măsură au fost afectate culturile pentru că în cele mai multe cazuri nici nu se poate intra în teren. Dar semnalele nu sunt bune, în multe cazuri văzându-se că unele culturi au fost compromise definitiv. Estimarea finală a suprafețelor de culturi agricole calamitate se va realiza cel mai sigur săptămâna viitoare, când vom avea o imagine exactă a dimensiunii pagubelor produse de intemperiile din această vară”,  a declarat directorul Direcției Agricole Suceava, dr. ing. Haralampie Duțu.

Cât privește posibilitatea de a fi acordate despăgubiri pentru culturile agricole distruse, mai în glumă, mai în serios, directorul Haralampie Duțu a reamintit că speranța nu trebuie să piară niciodată: „Ce s-a produs în județul Suceava, este la un grad de afectare mult mai mare în alte județe. Sper ca la nivel de țară cei păgubiți să fie despăgubiți. Cât privește speculațiile privind creșterea prețurilor la produsele agricole în toamnă îi rog pe cei care promovează astfel de teorii, să mai aibă puțină răbdare” a transmis directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu.

 

Please follow and like us:

One thought on “PAGUBE MARI LA CULTURILE DE CEREALE, CARTOFI ȘI LEGUME ÎN JUDEȚUL SUCEAVA DUPĂ PLOILE ABUNDENTE DIN ULTIMA LUNĂ

  • Cei cu teoriile ca vor crește prețurile în toamna la produsele agricole sa mai aiba putina rabdare… Pai sigur ca da, adica, fireste, până în toamna… Și într-adevar rabdare puțină, nu multă, pentru ca toamna începe în septembrie.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *