Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul va stabili zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced şi care succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care se recuperează acestea. Modificare a Codului Muncii

O nouă propunere legislativă prin care se va reglementa stabilirea zilelor nelucrătoare, altele decât cele de sărbătoare legală şi în acelaşi timp, prin care se stabilesc şi zilele în care acestea vor fi recuperate, este trimisă spre avizare şi publicată pe pagina Consiliului Economic Social.
Astfel, Legea pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, prevede prin articol unic – La articolul 139 din legea menţionată se introduce un nou alineat, alineat (4), cu următorul cuprins: (4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul stabilește prin Hotărâre de Guvern zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced şi care succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care se recuperează acestea.
Demersul va facilita planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea din sectorul public. Totodată, se arată în expunerea de motive, va fi oferită posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile unde părinţii lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori şi angajaţi ci şi de unităţile turistice.
În motivare sunt exemplificate, pentru anul 2019, un număr de 6 zile libere, care succed sărbătorile legale. Aşadar, angajaţii ar putea beneficia de mini-vacanţe în 5 weekenduri:

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *