Pandemia coronavirus pe bâjbâite, printre statistici neajustate, infectați, morți, ordonanțe militare și apeluri oficiale la solidaritate

Presa caută cu sufletul la gură informații noi, pentru a oferi  publicului o imagine clară a efectelor pandemiei care a dat peste cap întreaga lume, cea care este formată, mai mult ori mai puțin, și din România, chiar și din Suceava carantinată, practic din fiecare dintre noi, oamenii. 

Oficialii ba se feresc să ofere informații detaliate și în timp real despre evoluția epidemiei, ba repetă considerații generale, ba fac apeluri, ba dau ordonanțe militare care trebuie traduse imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial, muritorului de rând.

Iar atunci când transmit informații, mai ales cele care conțin cifre și care ar fi trebuit să fie cele mai precise, gafează impardonabil.

Am reținut că președintele Klaus Iohannis  nu știa acum două zile, deși el este președintele Consiliului Suprem de Apărare al țării că cei care vor dezinfecta Suceava nu vin de la Dorohoi, județul Botoșani, ci de la o unitate specială a Armatei Române din Huși, județul Vaslui.    

Institutul Național de Sănătate Publică transmitea acum trei zile că la Spitalul Județean Botoșani sunt infectate cu coronavirus 31 cadre medicale. Spre seara aceleiași zile s-a revenit și s-a spus că sunt infectate doar 19 cadre medicale la Spitalul din județul vecin, desemnat ca spital suport pentru Suceava. S-au dat cifrele și pe căprării: câți medici, câți asistenți, câte infirmiere, cât personal auxiliar. În statistica de ieri însă, furnizată de Grupul de Comunicare Strategică, Spitalul din Botoșani apărea cu un singur caz de infecție cu COVID – 19.

Astăzi, la ora 13, același Grup de Comunicare Strategică anunța situația îmbolnăvirilor cu coronavirus pe teritoriul României: 3613 infectați.

Sub această cifră a fost făcut public și un tabel cu numărul îmbolnăvirilor pe județe inclusiv capitala iar în coada tabelului s-a scris negru pe alb că totalul infectaților în România este 3393. Pe unde s-or fi rătăcit de la un paragraf la altul 220 de români infectați cu COVID – 19, numai cei de la Grupul de Comunicare Strategică sunt în stare să ofere un răspuns.

Același buletin de presă de azi prezenta ca număr total al deceselor, cifra 141. După câteva ceasuri cei din Grupul de comunicare Strategică, unic comunicator autorizat de altfel pe teritoriul patriei noastre pe acest subiect, au revenit transmițând că de fapt au murit doar 140. O bâtrânică de 82 de ani dintr-un cămin de bâtrâni din Galați se încăpățânează să trăiască, deși i-a fost raportat decesul.

Iar aici la noi, în județul Suceava, Instituția Prefectului a anunțat în această după amiază că a fost pus la dispoziția celor care au nelămuriri privind modul în care trebuie să se comporte pentru a respecta prevederile ordonanțelor militare un număr de telefon, o linie specială denumită ”Vreau Răspuns”. Celor care au sunat, le-a răspuns o persoană din Constanța. Măcar în acest din urmă caz, la Prefectura Suceava s-a rezolvat problema în sensul că în cele din urmă a fost făcut public numărul de telefon corect.  

Please follow and like us:

Un comentariu la „Pandemia coronavirus pe bâjbâite, printre statistici neajustate, infectați, morți, ordonanțe militare și apeluri oficiale la solidaritate

 • 5 aprilie 2020 la 7:29
  Permalink

  Lucrurile cu bâjbâiala stau așa din multe cauze: ”merge și așa”, lipsă de rigoare, indolență și indisciplină, ”ia mai dă-i în mă-sa”, iresponsabilitate, comportament de proști care se grozăvesc, sfidare obraznică, și nu în ultimul rând, dispoziție de a ocoli adevărul și dispoziție de a minți oricând, oricât și pe oricine. Acestea din urmă sunt elemente de psihologie de supus timorat sau de slugă șmecheră care nu mai știe cum să procedeze ca să-i intre în voie unui stăpân sau unui șef capricios și întotdeauna imprevizibil el însuși în relație cu adevărul.
  O glumă care circulă online spune că în Rusia covid-19 a ucis două persoane: un bărbat a murit îmbolnăvit și unul pentru că a făcut public faptul.
  Ar fi comic și potrivit pentru percepția noastră, occidentalizații, despre Rusia dacă nu ar trebui să ne vedem, cu ocazia asta, bârna din ochii proprii.
  Și la noi trece drept o faptă de dus la Parchet vehicularea de informații în legătură cu urmările pandemiei. De atâtea ori s-au produs public precizări și s-au făcut amenințări în legătură cu publicarea datelor legate de pandemie.
  De ce?
  Bâjbâiala vine și de aici, dar mai ales aici se găsește proba unui comportament al oficialilor, autorităților, înalților funcționari care trădează dispoziție și chiar vocație autoritaristă, nedemocartică.
  De ce anume să ascunzi situația? Chiar atunci când comunicarea liberă s-ar întâmpla să vehiculeze cifre nereale, greșeli, exagerări? Răul greșelilor (pe care sancționează publicul!) să fie mai mare decât cel al tătucului care dă cu pipeta picături cui, cum și când vrea el? Nici vorbă!
  Criminală (căci nu suntem în război, unde putem aduce prin greșeli un avantaj inamicului) este minciuna oficială (care explică, iată, cazul Suceava) și nu greșeala sau chiar minciuna colportorului de informații profesionalizat (presa – care a devoalat cazul Suceava) sau amator!
  Aici stă una dintre cele mai mari greșeli ale actualei stări de criză din România.
  De ce, cum? În rezumat, deoarece tradițional și motivat românii nu cred în spusele oficiale, o bâjbâială a autorităților (și slavă Domnului, sunt multe!) a indus automat în mentalul popular că ”dracul nu e chiar așa de negru” pe cât zic autoritățile și, în consecință, o putm lăsa mai moale… Și au lăsat-o mai moale până am ajuns unde suntem!
  Aceeași confuzie din capul unora dintre fapte și realități, pe de o parte, și informația despre acestea!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *