Actualitate

Panică la Suceava: Un avion de război a survolat un ceas întreg orașul. Misiunea lui era de fapt să convingă tinerii să se înroleze în Forțele Aeriene Române

Municipiul Suceava a fost luat cu asalt în dimineața acestei zile de Forțele Aeriene Române. Când avionul de război apărut parcă de nicăieri venea în picaj ba spre hotelul Bucovina, ba spre Casa de Cultură ori spre ruinele Palatului Administrativ, trecătorii se speriau și căutau să se adăpostească prin gangurile blocurilor, ori pe sub platani, în parc. Întrebările s-au rostogolit gârlă, inclusiv pe rețelele de socializare: De unde vine avionul? Unde dă cu bombardeaua? Au venit rușii? Au venit americanii? Începe războiul și la noi la Suceava?

Prefectura Suceava a detensionat atmosfera, în cele din urmă. Avionul acela, un ”IAR Șoim 99” nu își dorea altceva decât să îi atragă pe tinerii suceveni amatori de carieră în Forțele Aeriene Române, să ”aplice” pentru o astfel de perspectivă pentru viitor.

Destul de târziu s-a aflat acest detaliu, dar nu de la Aviația militară, Armata Română sau de la structura corespondentă din Suceava – Centrul Militar Județean.  Pe site-ul  propriu al Forțelor Aeriene Române  a fost postat încă din 20 mai a.c., un comunicat de presă care anunță o campanie de promovare a carierei militare în cadrul acestei arme, care cuprinde inclusiv informația privind faptul că ”aeronave aparținând Foțelor Aeriene Române vor survola locațiile”, funcție de condițiile meteorologice, desigur.

Comunicatul postat pe site-ul respectiv nu a fost luat în seamă de nimeni la Suceava, nici măcar de Centrul Militar Județean, care ar fi putut să îl preia și să îl distribuie spre comunicatori mai buni, gen Prefectura, pentru a nu se isca panică printre oamenii cărora le-au zburat pălăriile de pe cap atunci când avionul de vânătoare ”IAR Șoim 99” a trecut razant fix pe deasupra capelelor dumnealor.

 

Iată comunicatul Forțelor Aeriene Române, recuperat post festum:

”În perioada 24 – 26 mai 2022, Statul Major al Forțelor Aeriene desfășoară o campanie de promovare a ofertei educaționale a Forțelor Aeriene în garnizoanele Suceava, Piatra Neamț și Bacău.

Activitățile de promovare se vor desfășura astfel: – pe data de 24 mai, între orele 12.00-14.00, la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava; – pe data de 25 mai, între orele 12.00-14.00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț; – pe data de 26 mai, între orele 12.00-14.00, la Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” din Bacău.

În cadrul întrunirilor, desfășurate cu sprijinul centrelor militare județene, atât elevii de liceu, cât și persoanele interesate de o carieră militară, vor afla detalii privind oferta educațională a învățământului militar de aviație, dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi selecționați și a urma cursurile acestor instituții militare de învățământ superior și postliceal. Totodată, li se vor prezenta aspecte legate de cariera piloților și a militarilor Forțelor Aeriene, oferite de reprezentanți ai Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, de militari din cadrul bazelor aeriene și de la subunitățile de radiolocație ai Brigăzii 76 Supraveghere, Cercetare și Avertizare Timpurie prin Radiolocație.

La sfârșitul fiecărei activități, în funcție de condițiile meteorologice, aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române vor survola locațiile.

Activitatea este condusă de reprezentanți ai Oficiului personal și mobilizare din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene, iar la activitate pot participa atât elevii din clasele terminale din colegiile tehnice și reale din județele vizate, respectiv Suceava, Neamț și Bacău, cât și persoanele interesate de o carieră militară.”

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *