Parcul Alexandru Sahia din Rădăuți, ce vremuri trăite altădată! Ce gunoaie acum!

O legendă a tinerilor rădăuțeni de acum peste o jumătate de secol a devenit acum un subiect pe care  comunitatea din cel mai populat cartier al orașului Rădăuți de acum 40 de ani, numit cu mândrie ”Hipodrom”, dorește să-l evite.

Cartierul se numea ”Hipodrom” pentru că blocurile noi erau la doar câteva sute de pași de marele spațiu în care se mai organizau curse hipice iar comuniștii au convenit să păstreze în preajmă un părculeț minunat, denumit ”Alexandru Sahia”. 

La câțiva pași de Casa de Cultură, la doar două sute de metri de Hipodrom, parcul ”Alexandru Sahia” a fost, vreme de patru decenii, locul de întâlnire pentru adolescenții ce evadau între ore de la cele două licee ale Rădăuțiului, de la cursurile plictisitoare, pentru a-și încerca primele vorbe de dragoste și primele atingeri.

Parcul  străjuia un mic lac, cu bărci în care se puteau petrece momente romantice, roată împrejurul unei insulițe cu bănci puse în rotondă, în jurul unei alei la care se putea ajunge pe un podeț din lemn, la fel de romantic. Desigur, podețul,  băncile și insulița erau  la fel de căutate noaptea de tineri  și pentru programe mai puțin romantice.

Corneliu Cîrdeiu, fotograful rădăuțean care a adunat în colecția sa poze formidabile, a avut bunăvoința să ne pună la dispoziție imagini extrem de valoroase cu Parcul Alexandru Sahia din Rădăuți, unele vechi de aproape 60 de ani, altele din zilele noastre.

Nu suntem în măsură să comentăm dacă transformarea acestui parc s-a făcut în folosul rădăuțenilor, nici dacă tinerii de acum ar putea să se mulțumească doar cu acele ieșiri  la plimbare ori la ghețuș pe micul lac  Alexandru Sahia, prezentăm doar o istorie scurtă a acestui spațiu altcumva emblematic pentru Rădăuți, din 1993 încoace, așa cum se regăsește în documentele oficiale ale Primăriei Rădăuți.

Dacă au greșit primarii sau consilierii, dacă afaceriștii au fost convingători, dacă Parcul Alexandru Sahia trebuia să dispară în noile condiții ale economiei de piață, rămâne să vedem.

Deocamdată statutul clădirilor de pe insuliță, ridicate de firmele care au preluat în concesiune această suprafață de 250 de metri pătrați de teren pare a fi proprietatea celor care au ridicat edificiul ce a luat locul băncilor și micului spațiu de plimbare de pe insuliță, terenul de dedesubt este al primăriei, o extindere pentru terasă a fost realizată ilegal, consiliul local al municipiului Rădăuți nu a mai prelungit actul de concesiune pentru teren dar municipalitatea este declarativ  dispusă să achiziționeze, plătind la o valoare rezonabilă construcțiile ridicate de ”investitorii” din anii precedenți.

Până atunci, pompierii sunt chemați periodic să extragă cu vidanja murdăria din vechiul lac,devenit acum un spațiu în care sunt aruncate, predilect, murdăriile trecătorilor, consumatorilor de la stabilimentele publice din zonă, poate și ale locuitorilor din preajmă.

Istorie pe scurt

În anul 1993 o firmă pe nume SC Carlos SRL a primit de la Primăria Rădăuți, condusă pe atunci de un primar pe nume Viorel Năsăudean, insula din mijlocul parcului Alexandru Sahia. Patronul acelei firme, Lică Drosu, a semnat în ianuarie 1994 un contract de concesiune, pentru 25 de ani, prin care acesta se obliga să realizeze lucrări de investiții ”cu condiția reamenajării și a întreținerii parcului: pe insulă se vor construi clădiri cu destinația ”patiserie, cofetărie și răcoritoare”.  La un alt articol din hotărârea de consiliu local  din acea vreme, se preciza că ”se interzice schimbarea destinației clădirii”.

Printr-un act juridic din 25 iunie 2003, un birou al unui executor judecătoresc a emis un document prin care se arată că construcția de pe insula din parcul Alexandru Sahia a  fost preluată  de SC Apollo SRL, condusă de Aurel Olărean. În actul de adjudecare, executorul a precizat că și terenul aferent de pe micuța insulă intră în administrarea SC Apollo SRL, ca parte a vechiului contract de concesiune.

În anul 2009, ținându-se cont de vechiul contract de concesiune cu SC Carlos SRL precum și de actul Biroului de executare silită mai sus amintit, Primăria municipiului Rădăuți, reprezentată de această dată de Aurel Olărean în calitate de primar și SC Apollo SRL reprezentată prin Lăcrămioara Olărean, soția primarului, au dispus reglementarea  dreptului de concesiune pentru perioada rămasă din cei 25 de ani ce urma să fie epuizată pe 2 ianuarie 2019. Dreptul de concesiune se referă la cei 250 de metri pătrați ai insulei,  teren aparținând Primăriei Rădăuți.

Pentru clădirea ridicată ulterior de familia Olărean și partenerii săi de afaceri pe insulă, Primăria municipiului Rădăuți trebuie acum să plătească sume importante, dacă dorește să revină acest mic simbol al Rădăuțiului  – Parcul Alexandru Sahia, în proprietate publică. 

Între timp, Apollo SRL, firma familiei Olărean, a vândut proprietățile de pe insula din mijlocul parcului Alexandru Sahia către AVA Consulting SRL Suceava. 

Pentru că  în ultima ședință de consiliu local municipal Rădăuți nu s-a mai prelungit contractul de concesiune pentru teren, situația se prezintă acum în acest fel:

Insula este a primăriei,  AVA Consulting deține clădirile pe care primăria le poate cumpăra, dacă dorește acest lucru iar terasa construită de SC Apollo SRL ridicată în perioada în care Aurel Olărean, patron de facto al SC Apollo SRL, pe când era primar al municipiului Rădăuți,  trebuie dărâmată fiindcă nu are autorizație legală de funcționare. Ca atare, anularea concesiunii pentru terenul oferit acum 25 de ani în Parcul Alexandru Sahia din Rădăuți de primarul Năsăudean pentru o firmă care a intrat rapid în executare silită, nu înseamnă deloc repunerea în drepturi a comunității rădăuțene pentru Parcul Alexandru Sahia. (Fotografii din colecția artistului fotograf Corneliu Cîrdeiu. Mulțumim)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *